Twarogowo-kakaowe poduszeczki
Przepis na czekoladowe ciasto poduszkowiec z twarogiem
Zapraszam dziś na pyszne ciasto poduszkowiec o charakterystycznym wyglądzie. To ciasto to takie twarogowo-kakaowe poduszeczki. Ciasto czekoladowe tworzy puszyste poduszeczki między masą sernikową. To połączenie czekolady i sernika smakuje rewelacyjnie, a do tego ciasto poduszkowiec jest na dużą blachę, więc możecie je podzielić na dużo porcji. Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Twarogowo-kakaowe poduszeczki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz połączenie ciast czekoladowych i sernika, to koniecznie wypróbuj ten prosty przepis!
Ciasto poduszkowiec przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 28/40 cm
Składniki
składniki na ciasto kakaowe:
- 5 jajek (- u mnie rozmiar L)
- 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 180 g cukru (- niepełna szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 4 łyżeczki kakao
- 125 ml wody
składniki na masę serową
- 500 g twarogu (na serniki – lepszy będzie taki lżejszy, bardziej wodnisty – jak np. President)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 100 g cukru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto poduszkowiec z twarogiem
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.5 jajek, 180 g cukru
- Dodaj olej i wodę – zmiksuj.125 ml oleju, 125 ml wody
- Mąkę połącz, proszkiem do pieczenia i kakao – dodaj porcjami do masy jajecznej. Dokładnie zmiksuj całość.220 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżeczki kakao
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
- Zmiksuj twaróg z cukrem, dodaj budyń – jeśli masa jest zbyt gęsta, to daj trochę śmietany kremówki.500 g twarogu, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 100 g cukru
- Przełóż masę twarogową do dużego woreczka, odetnij jeden róg i wyciśnij masę na ciasto twarogowe tworząc wzór kratki (pionowe i poziome pasy). Nie rób zbyt gęsto linii, bo może ci zabrakną masy :)
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto przestudź.
Prywatne
Ciasto poduszkowiec z twarogiem – uwagi
Zapraszam na proste i szybkie ciasto czekoladowe z twarogiem nazywane poduszeczkami (ze względu na charakterystyczne poduszeczki tworzące się z ciasta czekoladowego).
Ciasto jest szybkie, bo pomimo twarogu piecze się 40 minut, a pyszne – bo jak by mogło być inaczej :)
Połączenie sernika i ciasta czekoladowego musi być pyszne :)
Aby uzyskać poduszeczki trzeba mieć odpowiedniej gęstości masę twarogową (moja była odrobinę za ciężka – używałam twarogu z wiaderka Piątnicy – i mi mocno opadła na dno). Stąd myślę, że w tym przypadku lepszy będzie ser o luźniejszej konsystencji – jak np. twaróg z Lidla, czy President.
Jeśli jednak masa wyjdzie Wam zbyt gęsta (powinna być leciutko lejąca), to możecie dodać do niej trochę śmietany kremówki.
Radzę też wzór kratki z masy serowej robić mniej więcej w rozmiarze 4 na 4 cm, bo może Wam zabraknąć twarogu, jeśli kratka będzie zbyt gęsta.
Podana porcja jest na ogromną blachę (28/40 cm) – ja piekłam z połowy porcji w blaszce 24/24 cm.
Jeśli lubicie takie połączenie ciasta czekoladowego i sernika, to koniecznie upieczcie również ciasto Izaura :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto poduszkowiec
Zapraszam was dziś na ciasto poduszkowiec. To bardzo fajne i proste ciasto czekoladowe z sernikiem, albo z masą serową. Masę serową nakładamy na ciasto czekoladowe tworząc z niej wzór kratki. W trakcie pieczenia ciasto czekoladowe rośnie pomiędzy kratkami i tworzy charakterystyczne poduszeczki. Stąd nazwa ciasto poduszeczka :) Fajnie prawda? A dodam, że to ciasto twarogowo-kakaowe poduszeczki jest bardzo proste do zrobienia, a efekt WOW po upieczeniu gwarantowany :) Spróbujcie koniecznie!
Poduszkowiec ciasto przepis
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na ciasto czekoladowe z twarogiem i sprawdźcie jak zrobić ciasto poduszeczki. Puszyste ciasto czekoladowe z pyszną masą twarogową to strzał w 10. A do tego nie wymaga schładzania po upieczeniu. To sernik, który można jeść zaraz po upieczeniu :) Rewelacyjnie, prawda? Upieczcie to ciasto twarogowo-czekoladowe i sprawdźcie inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz przepisy na serniki.