Walijskie ciasteczka z patelni
Przepis na Welsh Cakes czyli ciastka smażone na patelni
Dziś mam dla Was przepis z kuchni angielskiej, a dokładnie – walijskiej. To bardzo proste i szybkie walijskie ciasteczka smażone na patelni. Będą doskonałe dla osób, które nie mają piekarnika, a lubią domowe wypieki. Smażone ciasteczka są podawane na ciepło – np. na podwieczorek lub śniadanie i jak dla mnie to takie połączenie kruchych ciasteczek z placuszkami. Świetnie smakują i nie są trudne do zrobienia. Myślę, że pokochają je szczególnie dzieci :) Im możecie nawet spakować te ciasteczka do szkoły na drugie śniadanie. Polecam!
Spis treści
Walijskie ciasteczka z patelni przepis z filmem
Jeśli lubisz testować w swojej kuchni przepisy z kuchni ze świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis na ciastka z patelni.
Walijskie ciasteczka z patelni przepis
Składniki
składniki na walijskie ciastka z patelni
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki + trochę do wałkowania)
- 70 g cukru (drobnego, albo cukru pudru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszktołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 60 g masła (zimnego)
- 60 g smalcu (zimnego)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g rodzynek (drobnych lub żurawiny – pół szklanki)
- 2-3 łyżki mleka (zimnego)
Instrukcja
Jak zrobić Welsh Cakes – walijskie ciastka smażone
- Mąkę zmiksuj z cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki gałki muszktołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
- Dodaj zimny smalec i masło pokrojone na kawałki i zmiksuj albo rozetrzyj palcami.60 g masła, 60 g smalcu
- Dodaj do ciasta jajko oraz posiekane rodzynki lub żurawinę i zagnieć ciasto – w razie potrzeby dodaj trochę zimnego mleka.1 jajko, 50 g rodzynek, 2-3 łyżki mleka
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
- Wyjmij schłodzone ciasto na posypany mąką blat, krótko zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około pół centymetra.
- Wytnij z ciasta kółka, pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kolejne ciasteczka.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię (ja to robiłam na dużej patelni teflonowej do naleśników) – możesz ją posmarować rozpuszczonym masłem.
- Smaż ciasteczka po kilka minut z każdej strony – uważaj aby ich nie przypalić.
- Przed podaniem możesz je dodatkowo obtoczyć w cukrze (jeśli ciasteczka były smażone bez tłuszczu, to polecam najpierw posmarować je odrobiną mleka i wtedy posypać cukrem).
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Smażone walijskiej ciastka z patelni – uwagi
Zapraszam dziś na fajny i prosty przepis idealny, gdy nie chce się Wam włączać piekarnika, albo nie macie do niego dostępu. W takiej sytuacji możecie zrobić proste ciastka smażone na patelni. Tak, tak – smażone!
To przepis z kuchni walijskiej i muszę powiedzieć, że jest super.
Byłam raz w Walii i muszę powiedzieć, że jest piękna, ale największe wrażenie zrobił na mnie ich język. Oglądaliśmy wszystkie znaki opisane po walijsku i angielsku i próbowaliśmy połamać sobie języki czytając wersję walijską :) Mówię Wam, świetna zabawa.
Ale wracając do walijskich ciasteczek. Najczęściej są one jedzone jeszcze na ciepło w porze podwieczorku – dokładnie teatime. Ja swoje ciasteczka jadłam zarówno na ciepło jak i po zupełnym ostudzeniu i tak, i tak smakowały mi znakomicie.
Jak zrobić walijskie ciastka z patelni – wskazówki
Ciasteczka są dość krótko smażone, więc nie dodawajcie do nich zwykłego cukru kryształu – nie zdąży się rozpuścić – najlepszy będzie drobny cukier do wypieków. Jeśli takiego nie macie, to możecie zwykły cukier krótko zmiksować, aby był drobniejszy. W ostateczności możecie użyć cukier puder. Poza cukrem używamy tu zwykłą mąkę pszenną – może być tortowa 450 lub 500.
Te ciasteczka przygotowane są na dwóch tłuszczach – maśle i smalcu. Zarówno masło jak i smalec powinny być mocno schłodzone i dodane do mąki w kawałkach. Możecie je zmiksować razem z mąką, albo rozetrzeć palcami jak kruszonkę. Smalec nadaje ciasteczkom większą miękkość, więc lepiej nie zastępować go masłem. Ostatecznie możecie zamiast niego użyć masło roślinne, ale polecam bardziej smalec.
Walijczycy dodają jeszcze do swoich smażonych ciasteczek drobne rodzynki nazywane koryntki. Takie rodzynki nie są zbyt popularne u nas i może być problem z ich dostaniem. Możecie użyć zamiast nich zwykle rodzynki sułtanki – polecam je lekko posiekać, aby nie były zbyt duże. Moje dzieci nie przepadają za rodzynkami, więc zamiast nich użyłam suszoną żurawinę. Ją też posiekałam na mniejsze kawałki.
Ciasteczkom dodają aromatu przyprawy – odrobina cynamonu oraz „mace”. Nie wiedziałam, co to jest to „mace” więc przeszukałam internet i okazało się, że to sproszkowane kwiaty gałki muszkatołowej. Nigdzie w Polsce nie widziałam takie przyprawy, więc zamiast niej użyłam trochę mielonej gałki. Nie jest to samo, ale cóż – trudno.
Gotowe ciasto na ciasteczka należy schłodzić w lodówce – wystarczy około pół godziny.
Ciasto rozwałkowujemy na placek i wycinamy kółeczka – ja je wycinałam foremką o średnicy 6 cm i otrzymałam 28 ciasteczek. Możecie też użyć większą foremkę, albo szklankę.
Jak usmażyć ciasteczka walijskie?
Ja swoje ciasteczka smażyłam na dużej teflonowej patelni do smażenia naleśników. Nie smarowałam jej dodatkowo tłuszczem, ale możecie posmarować patelnię odrobiną rozpuszczonego masła.
Ciasteczka smażymy na małym/średnim ogniu przez około 3 minuty z jednej strony – uważajcie, aby się nie przypaliły. Ciasteczka przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minuty.
Gotowe ciasteczka lekko studzicie i podajecie na ciepło – na podwieczorek, czy na śniadanie na słodko :)
Przed podaniem możecie je dodatkowo posypać cukrem.
Życzę Wam smacznego i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na wypieki z patelni
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki i nie tylko przygotowane na patelni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na walijskie ciastka z patelni
Zapraszam dziś na przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasteczka smażone na patelni. To idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika, albo mają jego awarię. Wtedy, gdy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego możecie sobie szybko usmażyć ciasteczka na patelni i zjeść jeszcze ciepłe. Welsh cakes - czyli walijskie ciasteczka, to bardzo popularne w Walii ciasteczka zjadane najchętniej na podwieczorek, czyli teatime. Ja je wam również polecam na słodkie śniadanie. Wybornie smakują jeszcze ciepłe, lekko posypane cukrem z rozgrzewającą herbatą, albo ciepłym kakao czy mlekiem. Takie ciasteczka możecie spakować dzieciom do szkoły, aby zjadły coś smacznego w przerwie między lekcjami.
Jak zrobić ciastka smażone na patelni?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku z filmem z przygotowań i zobaczcie jakie to proste! Walijskie ciasteczka na pewno zasmakują każdemu. Dodajcie do nich słodkie rodzynki, albo żurawiny, aby były jeszcze lepsze. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak się wam smażyło ciastka :) Zobaczcie również inne moje przepisy z kuchni angielskiej.