Waniliowa panna cotta

Zaktualizowany: 2023 27 lipca
waniliowa panna cotta z malinami

Przepis na panna cottę śmietankowo-waniliową

Dziś u mnie klasyczny deser, czyli waniliowa panna cotta. To rewelacyjny i przepyszny deser śmietankowy, który jest prosty do zrobienia, a zawsze zachwyci każdego! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić panna cottę w domu.

panna cotta

Waniliowa panna cotta przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie i orzeźwiające desery to koniecznie zróbcie tą tradycyjną włoską panna cottę.

panna cotta3

Waniliowa panna cotta przepis

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjny włoski deser śmietankowy podawany po schłodzeniu w lodówce.
4.70 z 10 ocen
Czas przygotowania 30 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 30 minut
Danie Deser
Porcje 5
Składniki

składniki na panna cottę

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii)
  • 70 gg cukru (- 1/3 szklanki – lub do smaku)
  • 4 łyżeczki żelatyny ( – takie lekko czubate)
  • woda (do żelatyny – odrobina)
  • galaretka owocowa ((opcjonalnie))
  • owoce (lub mus do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić panna cottę

  • Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).
    250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • Dodaj cukier i zamieszaj – gotuj aż cukier się rozpuści.
    70 gg cukru
  • Jeśli używasz laskę wanilii, to wyjmij ją z mleka, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka – dodaj je do garnka.
  • Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).
    4 łyżeczki żelatyny, woda
  • Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
  • Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
  • Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę – przygotuj ją z mniejszej ilości wody – około 300-350 ml.
    galaretka owocowa
  • Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
  • Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.
    owoce
Prywatne
Słowa kluczowe deser na zimno, deser śmietankowy, jak zrobić panna cottę, włoski deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
włoski deser śmietankowy

Włoska panna cotta – uwagi

Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny.

Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).

Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.

Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.

Jak zrobić panna cottę – wskazówki

Śmietanę kremówkę należy podgrzać z mlekiem, wanilią i cukrem. Wtedy dodajcie do niej żelatynę i mieszacie.

Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.

Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).

Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze :)

Jaką śmietanę użyć do panny cotty?

Ja użyłam płynną śmietankę kremówkę 30%, możecie też użyć płynną śmietankę 36%.

Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).

Gorąco polecam wam również przepis na włoskie tiramisu, albo przepis na creme caramel – francuski deser karmelowy. 

Polecane przepisy na panna cottę

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 16 lipca

Podziel się przepisem

4.70 from 10 votes (10 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Deser panna cotta

Przepis na włoski deser śmietankowy to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Ten deser zrobiony jest z kilku podstawowych składników - śmietany kremówki, mleka i żelatyny. Dla smaku dodajemy do niego wanilię - jeśli macie to użyjcie laskę wanilii, jeśli nie, to ekstrakt z wanilii, a ostatecznie cukier waniliowy. W tym przypadku użyjcie mniej zwykłego cukru.

Przepis na panna cottę

Zobaczcie mój dokładny przepis na deser waniliowy i sprawdźcie jak zrobić panna cottę. To jest bardzo prosty deser i nie wymaga jakichś większych umiejętności cukierniczych. Poradzi sobie z nim każdy. A dodam, że taka włoska panna cotta smakuje wyśmienicie! Jest lekka, orzeźwiająca i niebywale pyszna! Koniecznie spróbujcie. Wypróbujcie również inne moje przepisy na desery.

Panne cotta to deser doskonały na weekend do kawy, ale również na specjalne okazje. Podajcie ją w małych szklaneczkach lub pojemniczkach i ustawcie na słodkim stole. Jestem przekonana, że znikną z niego w mgnieniu oka :)