Waniliowa panna cotta
Przepis na panna cottę śmietankowo-waniliową
Dziś u mnie klasyczny deser, czyli waniliowa panna cotta. To rewelacyjny i przepyszny deser śmietankowy, który jest prosty do zrobienia, a zawsze zachwyci każdego! Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić panna cottę w domu.
Spis treści
Waniliowa panna cotta przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i orzeźwiające desery to koniecznie zróbcie tą tradycyjną włoską panna cottę.
Waniliowa panna cotta przepis
Składniki
składniki na panna cottę
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii)
- 70 gg cukru (- 1/3 szklanki – lub do smaku)
- 4 łyżeczki żelatyny ( – takie lekko czubate)
- woda (do żelatyny – odrobina)
- galaretka owocowa ((opcjonalnie))
- owoce (lub mus do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić panna cottę
- Podgrzej mleko razem ze śmietanką (jeśli używasz wanilię w laskach, to możesz ją dodać w całości do mleka).250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
- Dodaj cukier i zamieszaj – gotuj aż cukier się rozpuści.70 gg cukru
- Jeśli używasz laskę wanilii, to wyjmij ją z mleka, rozetnij i wyjmij ze środka ziarenka – dodaj je do garnka.
- Żelatynę namocz w odrobinie zimniej wody, gdy napęcznieje podgrzej ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (uważaj, bo żelatyna w mikrofalówce lubi wykipieć :)).4 łyżeczki żelatyny, woda
- Dodaj żelatynę do mleka i wymieszaj.
- Przelej masę przez sitko i nalej do przygotowanych szklaneczek.
- Poczekaj, aż przestygną i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Możesz w międzyczasie przygotować galaretkę – przygotuj ją z mniejszej ilości wody – około 300-350 ml.galaretka owocowa
- Gdy galaretka wystygnie przelej ją na wierzch panna cotty.
- Aby deser wyjąć z pojemniczków, zanurz je ostrożnie w ciepłej wodzie (uważaj, aby woda nie dostała się do deseru), a następnie przełóż je do góry dnem na talerzyk.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, albo musem owocowym.owoce
Prywatne
Włoska panna cotta – uwagi
Panna cotta to włoski deser przygotowywany z gotowanej śmietany kremówki z dodatkiem żelatyny.
Ja zrobiłam jej waniliową wersję – z dodatkiem ekstraktu z wanilii (możecie też użyć ziarenka z laski wanilii).
Deser jest bardzo smaczny i delikatny, a masa śmietanowa bardzo aksamitna.
Panna cotta najlepiej smakuje z dodatkiem owoców lub owocowego musu – wybór należy do Was.
Jak zrobić panna cottę – wskazówki
Śmietanę kremówkę należy podgrzać z mlekiem, wanilią i cukrem. Wtedy dodajcie do niej żelatynę i mieszacie.
Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dobrze jest masę śmietanową przed schłodzeniem przelać przez sito.
Tradycyjnie deser wlewa się do małych miseczek lub filiżanek, a po zastygnięciu lekko ogrzewa się od spodu oraz boków i ostrożnie wykłada na talerzyk (do góry dnem).
Ostatnio często spotyka się panna cottę podaną w szklaneczkach – jest to na pewno wygodniejsze :)
Jaką śmietanę użyć do panny cotty?
Ja użyłam płynną śmietankę kremówkę 30%, możecie też użyć płynną śmietankę 36%.
Podaję przepis na około 5 porcji (zależy to od wielkości użytych szklaneczek/miseczek).
Gorąco polecam wam również przepis na włoskie tiramisu, albo przepis na creme caramel – francuski deser karmelowy.
Polecane przepisy na panna cottę
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na panna cottę w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Deser panna cotta
Przepis na włoski deser śmietankowy to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Ten deser zrobiony jest z kilku podstawowych składników - śmietany kremówki, mleka i żelatyny. Dla smaku dodajemy do niego wanilię - jeśli macie to użyjcie laskę wanilii, jeśli nie, to ekstrakt z wanilii, a ostatecznie cukier waniliowy. W tym przypadku użyjcie mniej zwykłego cukru.
Przepis na panna cottę
Zobaczcie mój dokładny przepis na deser waniliowy i sprawdźcie jak zrobić panna cottę. To jest bardzo prosty deser i nie wymaga jakichś większych umiejętności cukierniczych. Poradzi sobie z nim każdy. A dodam, że taka włoska panna cotta smakuje wyśmienicie! Jest lekka, orzeźwiająca i niebywale pyszna! Koniecznie spróbujcie. Wypróbujcie również inne moje przepisy na desery.
Panne cotta to deser doskonały na weekend do kawy, ale również na specjalne okazje. Podajcie ją w małych szklaneczkach lub pojemniczkach i ustawcie na słodkim stole. Jestem przekonana, że znikną z niego w mgnieniu oka :)