Waniliowe gruszki
Przepis na gotowane gruszki z wanilią
Przygotuj dziś ze mną pyszne i proste waniliowe gruszki na ciepło, które przygotowuje się w słodkim waniliowym syropie. Gruszki gotowane w połówkach doskonale smakują i rewelacyjnie się prezentują, dlatego możesz je przygotować nawet na specjalne okazje!
Spis treści
Waniliowe gruszki gotowane przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne gruszki, to przygotuj je w takiej wersji gotowanej i zjedz na deser lub dodaj do ciasta.
Waniliowe gruszki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić gruszki w syropie waniliowym
- Wodę zagotuj z cukrem, ziarnami wanilii i rozciętą laską wanilii.500 ml wody, 200 g cukru, 1 laska wanilii
- Gotuj syrop przez około 3 minuty (na małym ogniu).
- Dodaj gruszki i gotuj je około 6 minut (aż delikatnie zmiękną, ale nie będą się rozpadać).4 gruszki
- Podawaj na ciepło z syropem waniliowym z gotowania oraz z ulubionymi lodami.
Prywatne
Gruszki w syropie waniliowym – uwagi
Dzisiejszy przepis jest niezmiernie prosty i niby banalny, ale jak się sami za chwilę przekonacie może być w różnoraki sposób wykorzystany.
Waniliowe gruszki możecie zjeść jeszcze na ciepło z gałką ulubionych lodów, albo z bitą śmietaną.
Same też smakują rewelacyjnie (nawet na zimno) :)
Możecie podać je do naleśników (ja takie gruszki dodałam do naleśników ryżowych), albo zapiec w cieście, np. czekoladowym.
Świetnie się też sprawdzą w sałatce owocowej i do deski serów.
Jak widzicie – macie ogromne możliwości wykorzystania gruszek w tej postaci :)
Proponuję przygotować sobie porcję, albo dwie takich waniliowych gruszek i wykorzystywać je w swoich deserach i wypiekach :D
Przepis pochodzi z książki „Szybko, świeżo, prosto” Donny Hay.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z tej książki – babkę jogurtowo-cytrynową oraz mega czekoladowe ciasto.
Polecane desery z gruszkami
Koniecznie zobacz moje przepisy przygotowane z gruszkami. Tutaj polecam takie trzy z nich:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na gruszki w syropie
Zapraszam na pyszne słodkie lekko gotowane gruszki w syropie waniliowym. Takie gruszki możesz zjeść już na ciepło z dodatkiem lodów, możesz je również dodać do różnych ciast - w całości lub pokrojone. W takiej formie wzbogacą one smak każdego ciasta! Waniliowe gruszki to świetny pomysł na lekki jesienny deser, bo wystarczą już te gruszki, aby zjeść coś smakowitego. Spróbuj koniecznie!