Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Stary przepis na chleb na zakwasie
Wiejski chleb pszenny na zakwasie to chleb pełen charakteru, przygotowany z użyciem naturalnego zakwasu, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jego chrupiąca skórka, nadaje mu niepowtarzalny wygląd, a sprężysty miąższ sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Ten wiejski chleb pszenny idealnie komponuje się z różnymi dżemami, masłem lub serami, tworząc połączenia smakowe, które ożywiają nasze zmysły. To chleb, który przypomina nam o prostocie, naturalności i autentycznym smaku pieczywa przygotowanego z sercem i starannością w domowej atmosferze. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Chleb pszenny na zakwasie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa i uwielbiasz piec chleb w domu, to koniecznie upiecz taki tradycyjny rustykalny chleb pszenny na zakwasie!
Wiejski chleb pszenny na zakwasie przepis
Składniki
składniki na zaczyn do chleba
- 1 łyżka zakwasu
- 100 g mąki pszennej 750
- 100 ml wody
składniki na chleb pszenny na zakwasie
- zaczynu do chleba
- 500 g mąki pszennej (typ 750)
- 100 g mąki pełnoziarnistej (typ 2000)
- 15 g soli ((mniej więcej 2 płaskie łyżeczki))
- 350 ml wody (ciepłej – mniej więcej)
Instrukcja
Jak zrobić zaczyn do chleba
- Dzień wcześniej przygotuj zaczyn – wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.1 łyżka zakwasu, 100 g mąki pszennej 750, 100 ml wody
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
- W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zaczyn i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).zaczynu do chleba, 500 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 15 g soli, 350 ml wody
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać kilka godzin.
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek (polecam użycie koszyczka do wyrastania chleba – wtedy będzie miał ładny i regularny kształt).
- Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
- Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Prywatne
Prosty pszenny chleb na zakwasie – uwagi
Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Taki stary przepis na chleb na zakwasie to prawdziwa perełka wśród przepisów – zresztą wszyscy są nim zachwyceni!
Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.
Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zaczyn na chleb.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zakwas potrzebuje czasu i im jest starszy tym jest mocniejszy.
Jeśli nie macie swojego, to albo robicie go od nowa – przez mieszanie mąki pełnoziarnistej z mąką i codzienne dodawanie mąki i wody.
Albo prosicie kogoś posiadającego zakwas o odlanie trochę dla was.
Jeśli chcecie zrobić go sami, to na blogu jest wpis o zakwasie.
Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie :)
Takiego chleba nigdzie nie kupicie!
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowy chleb
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na proste domowe chleby. Na blogu jest spory wybór przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Próbowałeś kiedykolwiek domowego chleba? Gdy się piecze, w całym domu czuć jego przepiękny, aromatyczny zapach. Na samo wspomnienie ślinka cieknie, a co dopiero kiedy będzie gotowy! Taka domowa wersja chleba na zakwasie jest przede wszystkim zdrowsza, chleb pszenny na zakwasie ma działanie prozdrowotne. Upieczenie chleba pszennego nie jest pracochłonne i trudne, jednak oczekiwanie na zakwas już niestety zajmie trochę czasu. Mój przepis na chleb na zakwasie powinien zagościć u Ciebie na stałe. W przepisie na chleb pszenny nie ma nietypowych składników. Potrzebujesz dwóch typów mąki, zaczynu, soli i ciepłej wody. I tyle! Wszystkie składniki na chleb na zakwasie musisz wyrobić w misce, a później już tylko wyrastanie i pieczenie. Prawda, że proste?
Przepis na chleb na zakwasie
Taki domowy chleb pszenny jest doskonałym zamiennikiem chleba kupowanego w piekarni. Kanapki z tym domowym smakują o niebo lepiej. A gdy taki cieplutki, świeżo wyjęty chlebek na zakwasie z piekarnika posmarujesz masłem, oj co to za przyjemność!
Jeśli posmakował Ci ten chlebek pszenny na zakwasie, koniecznie upiecz też chlebek kokosowy. Znakomicie sprawdzi się do śniadania na słodko - posmaruj kromki dżemem i zatop się w słodkich doznaniach. Takiego z pewnością jeszcze nie jadłeś!