Bajaderki
Wielkanocny konkurs z Wypiekami Beaty 🙂

Przepis na ten pyszny deser wypatrzył mój mąż na stronie Weekendowej Cukierni, gdzie różne blogi kulinarne robią wspólnie jeden deser na miesiąc.

Postanowiłam się pobawić i dołączyć do akcji – Weekendowa Cukiernia #2. Gospodarzem miesiąca jest w lutym Anna Maria z blogu Kucharnia.

Oryginalnie przepis pochodzi z tej strony.

Babeczki z płynnym kajmakiem są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Cała tajemnica tkwi w krótkim pieczeniu i szybkiej konsumpcji 🙂

Babeczki należy podać od razu po upieczeniu – inaczej masa w środku zgęstnieje (co wogóle nie wpływa na krówkowy smak).

Jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, to polecam ten przepis 🙂

babeczki z plynnym kajmakiem4

babeczki z plynnym kajmakiem1

babeczki z plynnym kajmakiem3

babeczki z plynnym kajmakiem5

babeczki z plynnym kajmakiem6

 

Babeczki z płynnym kajmakiem
 
Autor:
Składniki
  • masło do wysmarowania foremek
  • 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 i ⅔ szklanki kajmaku z puszki
  • lody waniliowe - do podania
  • opcjonalnie sól morska - polecam
  • foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml (ja robiłam w kokilkach)
Wykonanie
  1. Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  2. Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do ⅔ wysokości).
  3. Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami 🙂
Notatki
Porcja na około 6 sztuk.

Bajaderki
Wielkanocny konkurs z Wypiekami Beaty 🙂

Related Post