Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Lekko pikantne ciasteczka owsiane

Dalej nie odpuszczam jabłkom i orzechom – dziś będą w wersji babkowej 🙂

Oprócz jabłek do ciasta dodajemy masę twarogową – tak aby było inaczej ;).

Przepis znalazłam na stronie Brown Eyed Baker – prowadząca blog Michelle dodała masę twarogową do ciasta w całości, ale zalecała wymieszanie jej z resztą masy. Ja tak zrobiłam i jednak to nie jest najlepszy pomysł, gdyż twaróg „znikł” i utworzył smugi w gotowym cieście (wyglądające trochę jak zakalec). Według mnie lepiej nie mieszać twarogu z resztą ciasta. Można nawet z niego zrezygnować, a i tak ciasto będzie pyszne 🙂

Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa1

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa4

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa5

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa7

babka jablkowo-orzechowo-twarogowa6

Babka z jabłkami, orzechami i twarogiem
 
Autor:
Składniki
masa twarogowa:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 60 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jabłka - obrane i starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 szklanka podprażonych i pokrojonych orzechów włoskich (orzechy podgrzej przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, a następnie posiekaj)
sos karmelowy:
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • ⅓ szklanki śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem wszystkie składniki masy twarogowej.
  2. W dużej misce zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj jajka, dodaj olej, maślankę i ekstrakt z wanilii.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - wystarczy do tego łyżka. Na koniec dodaj starte jabłka i posiekane orzechy włoskie.
  4. Nałóż ⅔ masy do foremki babkowej. Na wierzchu wyłóż masę twarogową (moja uwaga - nie mieszaj) i na koniec wyłóż pozostałe ciasto.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 1,5 godziny - sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe.
  6. Po upieczeniu ostudź ciasto.
Przygotuj sos karmelowy:
  1. W rondelku z grubym dnem umieść cukier i wodę, gotuj nie mieszając(wykonywać można jedynie koliste ruchy garnkiem, aż nabierze on ciemnozłotego koloru (cukru nie można mieszać do póki się w zupełności nie rozpuści i nie nabierze odpowiedniego koloru).
  2. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo dolewaj śmietanę - teraz masa może pryskać i pienić się, więc zalecam mieszanie w rękawicy kuchennej 😉
  3. W pierwszym momencie karmel się mocno zagęści i należy mieszać, aż całość się dobrze połączy i nabierze płynności.
  4. Wrzuć orzeszki do karmelu i dokładnie wymieszaj.
  5. Sosem polej babkę.

 

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Lekko pikantne ciasteczka owsiane

Related Post