Reklama


Bajaderki

Nigdy nie byłam specjalną fanką bajaderek – zawsze mi coś w nich przeszkadzało – za mocny aromat alkoholowy, zbytnia „gniotowatość” i przede wszystkim – niewiedza, co w nich tak na prawdę jest i jak stare to jest.

Do zrobienia tych bajaderek namówił mnie mąż, który znalazł ciekawy przepis na blogu „Na miotle„.

Jak pisze autorka najlepiej do wykonania tego „ciasta” jest użyć ciasta drożdżowego, gdyż nadaje ono specyficzny smak bajaderkom, ale można wykorzystać resztki innych ciast – jeśli się takich nie posiada, to można kupić 6 pączków i pozostawić je do lekkiego wysuszenia.

Ja specjalnie upiekłam wcześniej ciasto drożdżowe (do którego też się oczywiście dobrałam :)), aby mieć podstawę do ich wykonania 🙂

Bajaderki wyszły bardzo smaczne – sama zjadłam o dziwo kilka sztuk 🙂

Jeśli nie lubicie kupnych bajaderek, albo nawet gdy je lubice – to spróbujcie zrobić je sami – na prawdę warto!

bajaderka3

bajaderka1

bajaderka2

bajaderka4

 

Bajaderki
 
Autor:
Składniki
  • 6 lekko przesuszonych pączków (lub około 350 g ciasta drożdżowego lub ucieranego)
  • około ¼ kostki rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mocnego alkoholu - proponuję dodawać stopniowo (ja użyłam po połowie ciemnego rumu i amaretto)
  • ewentualnie cukier lub dżem do nadania słodkości - do smaku
  • czekolada do dekoracji
Wykonanie
  1. Ciasto (pączki) podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj (albo bardzo drobno rozkrusz), dodaj połowę masła, kakao i stopniowo alkohol (jego ilość zależy już tylko od preferencji smakowych). Miksuj aż masa nabierze jednolitości. Dodaj resztę masła. Jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to dodaj trochę cukru lub ulubionego dżemu.
  2. Z gotowej masy uformuj dłońmi kulki i schłódź je w lodówce.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając na jedną tabliczkę czekolady łyżeczkę oleju. Schłodzone bajaderki zanurz w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
  4. Smacznego 🙂

Related Post

Reklama

  • Też je robiłam ale właśnie z pączków 🙂 Są wspaniałe 🙂 Znikają zdecydowanie zbyt szybko 🙂

  • boskie:)!

  • mniam, pycha:)

  • o jak pieknie wygladaja, musza byc przepyszne:-)

  • robie czesto sa pyszne a twoje zdjecie bardzo apetyczne.

  • gin

    Ja bajaderki robię zazwyczaj z resztek biszkoptu po tortach – tych niechcianych, odkrojonych, krzywych czubków 😉 Z ciasta drożdżowego nie próbowałam – czas najwyższy, bo ja te ciacha naprawdę lubię. Zdecydowanie w wersji home made 🙂
    Twoje wyglądają ślicznie, jak wykwintne trufle 🙂

  • Gosia

    Przepiękne zdjęcia:)) zrobiłam i wyszły takie jak pamiętam z dzieciństwa!!!! ♡♡♡

%d bloggers like this: