Fotografia kulinarna - światło
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Bananowe tiramisu z karmelizowanymi bananami.

bananowe tiramisu_5

Uwielbiam tiramisu – zresztą, kto go nie lubi 🙂 Z oczywistych względów (czytaj: kalorycznych) nie robię go zbyt często, ale jak już zrobię, to się nim objadam 😉

Jem wersje tradycyjne – z mocno nasączonymi kawą i amaretto biszkoptami jak i również różne wariacje na ten temat (tutaj znajdziecie kilka przepisów inspirowanych tym pysznym deserem).

Niedawno wypatrzyłam w internecie przepis na bananowe tiramisu i się zakochałam 🙂 Jak dla mnie to ideał, ale przeraziła mnie ilość kalorii i obawiałam się, że deser w tej wersji będzie bardzo słodki.

Dlatego zrobiłam swoją, odchudzoną i odsłodzoną wersję, ale może jeszcze kiedyś zabiorę się za tamten przepis 🙂

Przygotowałam sobie wcześniej ciasto bananowe, a potem wystarczyło już tylko przygotować krem z mascarpone i karmelizowane banany (dałam je jedynie do dekoracji).

To bananowe tiramisu jest cięższe i bardziej sycące od tradycyjnego – ale nie ma się co dziwić – ciasto bananowe nie może się równać lekkością z biszkoptami.

Ciasto nasączyłam wodą z cukrem i sokiem z cytryny (tak aby mogły go zjeść dzieci), ale możecie dodać do tego rum 🙂

 

banana tiramisu

banana tiramisu

banana tiramisu

bananowe tiramisu_6

banana tiramisu

 

Bananowe tiramisu
 
Autor:
Składniki
ciasto bananowe:
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1,4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
krem:
  • 4 żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
karmelizowane banany:
  • 1-2 twardsze banany
  • 1 duża łyżka masła
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta cynamonu
poncz:
  • 400 ml ciepłej wody z 2 łyżeczkami cukru i sokiem z połowy cytryny
  • 100 ml rumu - opcjonalnie
dodatkowo:
  • gorzkie kakao lub tarta gorzka czekolada
Wykonanie
ciasto bananowe:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
krem:
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem aż będą białe i puszyste.
  2. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj krótko na wysokich obrotach.
karmelizowane banany:
  1. Banany przekrój na pół, a następnie wzdłuż na plastry.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło z cukrem, wodą, cynamonem i wanilią.
  3. Włóż banany i podsmaż kilka minut z obydwu stron.
wykończenie:
  1. Dno naczynia o wielkości około ..... wyłóż pokrojonymi plastrami ciasta bananowego.
  2. Nasącz ciasto ponczem i wyłóż połowę kremu.
  3. Możesz wierzch kremu posypać gorzkim kakao albo startą czekoladą.
  4. Ułóż drugą warstwę ciasta, nasącz go, wyłóż resztę kremu i udekoruj wierzch gorzkim kakao lub gorzką czekoladą.
  5. Przed podaniem na każdej porcji ułóż kawałek karmelizowanego banana.
  6. Deser przechowuj w lodówce.

 

Fotografia kulinarna - światło
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Related Post