Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi

 

Jeśli chcecie zrobić komuś niespodziankę, albo zachwycić wypiekiem, to biszkopt Królowej Wiktorii w tym wydaniu będzie strzałem w dziesiątkę 🙂

Sam biszkopt robiony jest na dużej ilości masła – według polskich standardów, to to już nie jest biszkopt, ale ciasto ucierane. Za to dzięki temu masłu ciasto nie jest takie suche jak tradycyjny biszkopt i tak na prawdę nie wymaga specjalnego nasączania.

No cóż – ja nie byłabym sobą, gdybym wszystko robiła „jak należy”, więc oczywiście temu biszkoptowi również nie poskąpiłam nasączenia – tym razem wybrałam wersję dla dorosłych i ciasto nasączyłam mocnym syropem z kawy – cukier rozpuściłam z odrobiną wody i kawą rozpuszczalną.

Do przełożenia wykorzystałam krem ze śmietany kremówki i białej czekolady (wyszedł obłędny), a całości dopełniły pieczone w miodzie gruszki.

Czy to za dużo jak na jedno ciasto? Skądże – wszystkie smaki świetnie się razem komponują 🙂

Biszkopt tak podany może stać koło najlepszych tortów 🙂

Spróbujcie sami 🙂

Podaję przepis na foremkę 22 cm średnicy (maksymalnie 24 cm).

biszkopt królowej wiktorii1

biszkopt królowej wiktorii2

biszkopt królowej wiktorii6

biszkopt królowej wiktorii5

 

Biszkopt Królowej Wiktorii z gruszkami
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka (użyłam L)
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g dobrej jakościowo białej czekolady (polecam Wedel)
gruszki:
  • 6 gruszek
  • masło do wysmarowania foremki
  • miód do gruszek
Wykonanie
krem:
  1. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bo wymaga schłodzenia przed ubijaniem.
  2. Śmietanę kremówkę podgrzej, do gorącej dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  3. Masę schłódź - jesienią i zimą możesz ją od razu wystawić na balkon 🙂
  4. Schłodzoną masę ubij mikserem, aż będzie sztywna.
biszkopt:
  1. Zmiksuj masło z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
  2. Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (jeśli masa ci się zważy, to się nie przejmuj, wszystko się naprawi po dodaniu mąki :)).
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
  4. Podziel ciasto na dwie części, przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180 stopniach przez 20 minut (możesz też upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenia do koło 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
  5. Po upieczeniu biszkopt ostudź i jeśli pieczony był na raz, to go przekrój na dwa blaty.
gruszki:
  1. Gruszki obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
  2. Ułóż je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
  3. Każdy kawałek gruszki posmaruj lekko z wierzchu miodem.
  4. Wstaw je do pieczenia razem z biszkoptem (ja robiłam to na dwóch poziomach piekarnika) w ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze 🙂
  5. Piecz gruszki przez około 40 minut.
  6. Gotowe gruszki przestudź.
wykończenie:
  1. Połóż na paterze jeden z biszkoptów - jeśli chcesz, to możesz go lekko nasączyć.
  2. Wyłóż połowę kremu, a na wierzchu ułóż połowę gruszek.
  3. Przykryj drugim biszkoptem, wyłóż resztę kremu i resztę gruszek.
  4. Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami tartej czekolady.

 

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Dutch Crunch Bread, czyli chleb tygrysi

Related Post