Tortille
Bajaderki

Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – alternatywę dla chałki drożdżowej.

Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka 🙂

Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała 🙂

bulka drozdzowa z dzemem2

bulka drozdzowa z dzemem1

bulka drozdzowa z dzemem3

bulka drozdzowa z dzemem4

 

Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką
 
Autor:
Składniki
  • 200 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży (można też dać trochę mniej)
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada lub dżem
kruszonka:
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie
  1. Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).
  2. W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około 30-45 minut.
  3. Po tym czasie wyłóź ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki). Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.
  4. Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
  5. Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.
  6. Posyp kruszonką ciasto.
  7. Drożdżówkę piecz w 180 stopniach przez około 45 - 50 - sparwdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  8. Przestudź ciasto na kratce.

Tortille
Bajaderki

Related Post