Beziki w czekoladzie
Sernik na spodzie brownie

Chciałam Wam dziś zaproponować domowe cebularze – niezła gratka dla wszystkich wielbicieli cebuli 🙂

Ja je lubię zjeść od czasu do czasu, ale wcale nie łatwo trafić na te bardzo smaczne – jakoś mam pecha i zwykle trafiam, na takie mocno przesolone 🙁

Dlatego zrobiłam je sobie sama 🙂

Jeśli ktoś z Was również lubi cebularze i cebulę, to zapraszam 🙂

Z podanej porcji otrzymacie aż 8 bułeczek.

cebularze1

cebularze2

cebularze3

 

Cebularze
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli
farsz:
  • 3 - 4 duże cebule (zależy jak bardzo lubisz cebulę :))
  • 2 łyżki maku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie starty ser do posypania po wierzchu
Wykonanie
ciasto:
  1. Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  2. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
  5. Podziel na 8 części.
  6. Każdą utocz w kulkę, a następnie lekko rozwałkuj.
  7. Ułóż na wyłożonej papierem blaszce - zachowaj odstępy - i pozostaw do lekkiego wyrośnięcia - około 20 minut.
  8. Po wyrośnięciu w środku każdego placka zrób lekkie wgłębienie dnem szklanki.
farsz:
  1. Cebule obierz i pokrój w piórka lub w paski.
  2. Podsmaż ją na patelni, aż zrobi się szklista - ale jej nie przypal.
  3. Dodaj mak i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Nałóż farsz w zagłębienie na bułeczkach - możesz też posypać je po wierzchu startym serem.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Przepis własny.

Beziki w czekoladzie
Sernik na spodzie brownie

Related Post