Chleb irlandzki
Latte z białą czekoladą

ciasteczka orzechowe z marscarpone 2

Mam dla Was fajny przepis na ciasteczka orzechowe z mascarpone.

Ja użyłam mascarpone, ale równie dobrze możecie zastąpić go serem twarogowym 🙂

Ciasteczka są mocno orzechowe w smaku i mało słodkie (jeśli lubicie słodkości, to użyjcie więcej cukru).

Przygotowuje się je dość szybko i nie trzeba zbyt wielkich umiejętności cukierniczych 🙂

Ciasteczka świetnie pasują do kawy, herbaty albo gorącego kakao i sprawdzą się również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc.

Z podanej przeze mnie porcji otrzymacie dwie blachy ciasteczek (około 40 sztuk).

Przepis Marthy Stewart.

ciasteczka orzechowe z marscarpone 3

ciasteczka orzechowe z marscarpone 9

ciasteczka orzechowe z marscarpone 8

ciasteczka orzechowe z marscarpone 6

ciasteczka orzechowe z marscarpone 7

Ciasteczka orzechowe z mascarpone
 
Autor:
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 100 g sera na serniki lub mascarpone
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g uprażonych na patelni, grubo posiekanych włoskich orzechów
  • 50 g drobno posiekanych włoskich orzechów
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z serem na białą masę, dodaj cukier, wanilię i miksuj przez kilka minut.
  2. Mąkę zmieszaj z solą i dodaj partami do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  3. Dodaj posiekane uprażone orzechy (100 g) i wymieszaj łyżką.
  4. Wyłóż ciasto na blat posypany mąką, lekko zagnieć, podziel na dwie części i każdą uformuj w walec o średnicy około 3-5 cm.
  5. Wytnij kawałek papieru do pieczenia, posyp wierzch połową drobno posiekanych orzechów.
  6. Połóż ciasto i delikatnie obtocz je w orzechach.
  7. Zawiń papier z ciastem tworząc rulon.
  8. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
  9. Rulony schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę (możesz je schładzać nawet przez noc).
  10. Po schłodzeniu odwiń ciasto z papieru i ostrym nożem krój plasterki ciasta.
  11. Układaj je na blaszce (ciasto się nie rozpływa, więc nie musisz zostawiać dużych odstępów), jeśli ciastka są grube to możesz je dodatkowo trochę spłaszczyć dłonią.
  12. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  13. Po upieczeniu ostudź.

 

 

Chleb irlandzki
Latte z białą czekoladą

Related Post