Tureckie pide
Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

 

Przepis na ciasteczka sezamowe znalazłam w książce „Cookies” Marthy Stewart.

Bardzo lubię sezam, sezamki, a chałwę wręcz uwielbiam, dlatego wieczorkiem po pracy upiekłam sobie porcyjkę tych ciasteczek 🙂

Ciastka są baaardzo aromatyczne, mocno sezamowe w smaku – dla mnie idealne.

Tutaj podaję porcję nieco mniejszą niż jest w książce – oryginalnie jest na około 60 sztuk, ja podaję porcję na około 48 sztuk (ciasteczka po upieczeniu mają około 5-6 cm wielkości).

Przy pieczeniu musicie pamiętać o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo się lekko rozpływają.

ciasteczka sezamowe2

ciasteczka sezamowe4

ciasteczka sezamowe3

Ciasteczka sezamowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 48
Składniki
  • ¾ szklanki sezamu
  • około 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 220 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • odrobina mleka do posmarowania ciastek
Wykonanie
  1. Sezam upraż krótko na patelni - uważaj aby się nie przypalił.
  2. Odłóż około ⅓ szklanki sezamu, a pozostałą część lekko rozgnieć w moździerzu lub krótko zmiksuj.
  3. Masło utrzyj z cukrem (możesz użyć cukier puder, to szybciej się rozpuści), obskrob brzegi miski i dodaj jajko.
  4. Zmieszaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i rozdrobniony sezam - dodaj porcjami do masła, na koniec dodaj wanilię.
  5. Wyłóż ciasto na blat i chwilę zagnieć rękami podsypując mąką.
  6. Odrywaj od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego, tocz z niego kulki, a następnie lekko rozpłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - zachowaj odstęp między ciastkami, bo przy pieczeniu się lekko rozpłyną.
  7. Ciastka posmaruj lekko mlekiem (możesz też użyć żółtko roztrzepane z mlekiem lub odrobiną wody) i posyp odłożonym sezamem.
  8. Lekko dociśnij sezam do ciastek.
  9. Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w temperaturze 170 stopni po dwie blachy jednocześnie) przez około 15-18 minut - aż ciastka będą lekko rumiane.
  10. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, więc nie ściągaj ich z blachy, tylko pozwól chwilę ostygnąć.

 

Tureckie pide
Czekoladowo-migdałowa tarta z truskawkami

Related Post