Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem
Nowy adres bloga 🙂

Dawno nie piekłam żadnych ciasteczek i puszki świecą pustkami 🙁

Dlatego dziś będzie przepis na ciasteczka toffi, chociaż gwarantuję, że za długo to one nie poleżą 🙂

Są słodkie, z niespodzianką w środku – nieźle wciągają i zmuszają do żucia 🙂

Przepis na te ciasteczka znalazłam w Małej Cukierni troszkę go jednak zmodyfikowałam – przede wszystkim zrezygnowałam z suszonych moreli, bo inaczej moje dzieciaki by ich nie ruszyły, za to dałam wiecej krówek 🙂

Użyłam też mniej mielonych migdałów – ale tylko dlatego, że mi się skończyły 🙁

Z przepisu otrzymacie około 18 dużych ciasteczek 🙂

toffi1

toffi2

toffi3

toffi4

 

Ciasteczka toffi
 
Autor:
Składniki
  • 180 g miękkiego masła
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 150 g rozdrobnionych krówek
  • 220 g mąki
  • płaska łyżeczka sody
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem, następnie pojedynczo dodaj żółtka i dalej miksuj. Mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.
  2. Do masy maślanej dodaj mąkę i krówki i wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękoma (ciasto będzie bardzo kleiste ale się tym nie przejmujcie).
  3. Uformuj z ciasta kulki i układaj je na przygotowanej blaszce w odstępach - ciastka podczas pieczenia się rozpłyną tworząc placuszki.
  4. Piecz ciastka w 170 stopniach przez około 17 minut - aż będą rumiane. Po upieczniu pozostaw je przez chwilę na blaszce, będą bardzo miękkie. Potem możesz je ostudzić na kratce.

Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem
Nowy adres bloga 🙂

Related Post