Bananowe tiramisu
Popękane ciasteczka czekoladowe

Ciasto biszkoptowe z jabłkami, borówkami i czerwonymi porzeczkami – „na bogato” 😉

ciasto biszkoptowe z jabłkami_2

 

Lubicie ciasta z owocami?

Te polubicie na pewno 🙂

Lekkie biszkoptowe ciasto z dodatkiem masła, masa jabłek i jako dodatek (opcjonalny, ale mile widziany) borówki i trochę czerwonych porzeczek.

Dzięki masłu w cieście i pokrojonym na plasterki jabłkom ciasto nie jest suche i długo utrzymuje świeżość – jeśli schowacie go w szczelnym pojemniku to może Wam spokojnie postać kilka dni – o ile dacie mu spokój 🙂

Ja swoje ciacho upiekłam w środę, wystudziłam, zapakowałam razem z foremką w foliową reklamówką i wywiozłam na urlop 🙂 Przy konsumpcji w niedzielę ciasto było równie wilgotne i miękkie jak w dniu upieczenia 🙂

Myślę, że taka recenzja mówi sama za siebie 🙂

ciasto biszkoptowe z jabłkami_3

ciasto biszkoptowe z jabłkami_5

ciasto biszkoptowe z jabłkami_6

ciasto biszkoptowe z jabłkami_8

ciasto biszkoptowe z jabłkami_12

ciasto biszkoptowe z jabłkami_11

 

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • około 600 g jabłek (użyłam 2 bardzo duże jabłka, garść borówek i trochę czerwonych porzeczek)
  • dodatkowo:cukier puder do oprószenia
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  2. Obydwie mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Masło rozpuść, przestudź i zmieszaj a olejem.
  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko w plasterki.
  5. Do masy jajecznej wsyp porcjami mąkę, dodaj masło i krótko zmiksuj.
  6. Dadaj do masy około ⅔ owoców i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do foremki o średnicy około 22 cm.
  8. Na wierzchu ułóż resztę jabłek.
  9. Piecz w 180 stopniach (lub w 170 z termoobiegiem) przez około 50 -60 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z lipcowego numeru „Moich smaków życia”.

 

ciasto biszkoptowe z jabłkami_10

 

Bananowe tiramisu
Popękane ciasteczka czekoladowe

Related Post