Lodowy shake owocowy dla ochłody 🙂
Rurki z kremem malinowym

 

Jak już pewnie wiecie bardzo lubię ciasta drożdżowe i wszelkie drożdżowe pyszności 🙂

Tym razem trochę z lenistwa, a trochę z chęci przetestowania wzięłam się za ciasto drożdżowe nocne.

A co to takiego?

Otóż takie ciasto robi się trochę inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe.

W misce umieszcza się mleko. olej, cukier, rozkruszone drożdże i jajka (ja zrezygnowałam z dodawania w tym momencie jajek, gdyż stwierdziłam, że świeże jajka stojące na zewnątrz kilka godzin w połączeniu z panującymi upałami – nie są najlepszym pomysłem).

Niektórzy mieszają te składniki, ale nie jest to jakoś szczególnie wymagane – ja nie mieszałam.

Miskę przykrywa się czystą ściereczką i pozostawia na noc na blacie – ja trochę to zmieniłam – „nastawiłam” miskę rano przed pracą, a ciasto piekłam wieczorem po pracy (nie byłam pewna, czy stanie przez całą noc i połowę dnia, wyjdzie miksturze na dobre).

Po tych kilkunastu godzinach wystarczy dodać do mieszaniny mąkę i jajka (jeśli nie daliście ich wcześniej) – wszystko krótko zamieszać łyżką i już można przełożyć do blaszki – ciasta już się nie wyrasta 🙂

Jako że sezon śliwkowy z pełni, to swoje ciasto drożdżowe hojnie obłożyłam śliwkami i posypałam migdałową kruszonką.

Ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączyłam grzanie – drożdże miały trochę więcej czasu na zadziałanie.

Jeśli macie mało czasu, a chcecie sobie upiec pyszne ciasto, to taka nocna drożdżówka jest świetnym rozwiązaniem 🙂

Przy braku owoców wystarczy do ciasta dodać garść rodzynek, a będzie równie pyszna.

Swoje ciasto piekłam w sporej blaszce – takie mniej więcej 20/33 cm.

 

nocne ciasto drożdżowe1

nocne ciasto drożdżowe2

nocne ciasto drożdżowe3

nocne ciasto drożdżowe4

 

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • pół szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • pół kilograma mąki
  • około 500-700 g owoców
kruszonka:
  • 6 łyżek masła (może być rozpuszczone)
  • 5 łyżek mąki (niezbyt czubatych)
  • 1-2 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie
ciasto:
  1. W dużej misce umieść olej, mleko, cukier i rozkruszone drożdże - możesz wszystko razem zamieszać, ale nie musisz.
  2. Miskę przykryj ścierką i odstaw na blat na kilkanaście godzin (np. na noc).
  3. Po tym czasie do miski dodaj mąkę i roztrzepane jajka - wymieszaj łyżką lub ręką.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki.
  5. Na wierzchu ułóż owoce.
  6. Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki razem zmieszaj, tak by lekko się lepiły, ale dalej były dość sypkie.
  7. Kruszonką posyp wierzch ciasta.
  8. Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i włącz piekarnik na 170 stopni.
  9. Piecz przez około godzinę - aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
  10. Po pieczeniu ciasto przestudź.

 

Lodowy shake owocowy dla ochłody 🙂
Rurki z kremem malinowym

Related Post