Muffinki z żurawinami
Pierniczki nadziewane

Ciasto marlenka

 

ciasto marlenka

 

Ciasto marlenkę zrobiłam, bo mnie przekonała do tego Katrina  – myślałam, że takie ciasta są czasochłonne i trudne, a okazuje się, że to wcale nie jest prawda 🙂

Blaty na ciasto pieką się szybko i wszystko można zrobić w trakcie ich wypiekania.

Najdłużej trwa schładzanie w lodówce – najlepiej aby ciasto postało przez noc, tak aby ciasto miodowe zmiękło.

Marlenka po takim pobycie w lodówce będzie miała trochę twardawy krem – nie ma się co dziwić, skoro to krem na bazie masła, więc proponuję wyjąć ciasto z pół godziny wcześniej, tak aby krem zmiękł – wtedy będziecie mogli w pełni cieszyć się smakiem tego ciasta 🙂

Nie ukrywam, że taki kawałek ma pewnie milion kalorii, ale ciasto jest tak smaczne, że trudno 😉 zresztą spokojnie najecie się już po jednym kawałeczku.

Ciasto marlenka ze względu na swoją prezencję świetnie nada się na różne uroczystości i na święta – kto wie, może ja w tym roku wywiozę do babć taką właśnie marlenkę?

Podaję przepis na foremkę o wielkości około 24/24 cm – najwygodniej użyć foremkę ze zdejmowanym rantem.

ciasto przekładane

 

marlenka

 

ciasto z kremem

 

marlenka

 

Ciasto marlenka
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 125 g masła
  • około 350-450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 70 g cukru pudru
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 duże jajka
krem:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (dałam jeden budyń śmietankowy i jeden karmelowy :))
  • 3 szklanki mleka
  • 400 g masy kajmakowej - w temperaturze pokojowej
  • 250 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • około 50-100 g posiekanych drobno orzechów (do posypania wierzchu)
Wykonanie
  1. Przygotowanie ciasta zacznij od przygotowania budyniu - w garnku podgrzej dwie szklanki mleka, w pozostałym mleku rozmieszaj budynie, wlej zawartość do gotującego się mleka i mieszaj, aż budyń zgęstnieje (budyniu nie słodzimy), gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia - studź w temperaturze pokojowej.
  2. W rondelku umieść masło, miód i cukier - podgrzej aż masło się rozpuści.
  3. Sodę zmieszaj z octem i dodaj do rondelka - masa się może spienić - zamieszaj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
  4. Do masy maślanej dodaj jajka oraz przesianą przez sito mąkę - mąkę dodawaj stopniowo - ciasto ma być zwarte, ale elastyczne i miękkie.
  5. Podziel ciasto na 6 równych części (przykryj je folią spożywczą, aby nie obsychały).
  6. Rozwałkuj ciasto na cieniutki placek o wielkości foremki - ciasto trzeba rozwałkować jak na pierogi (ale nie przeźroczyście ;)).
  7. Przełóż ciasto do foremki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 7 minut - w tym czasie rozwałkuj następny kawałek ciasta.
  9. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z foremki razem z papierem do pieczenia i odłóż do przestudzenia.
  10. Po upieczeniu wszystkich blatów przygotuj krem.
  11. Miękkie masło zmiksuj, dodaj po łyżce masę kajmakową, a następnie po łyżce budyń.
  12. Na dno foremki w której piekło się ciasto połóż jeden blat ciasta, posmaruj go cienką warstwą kremu, przykryj następnym blatem i posmaruj kremem.
  13. Tak postęp z każdym kawałkiem ciasta.
  14. Ostatni blat możesz posmarować z wierzchu pozostałą masą kajmakową (ja miałam puszkę 510 g z Gostynia), a na nią wyłóż resztę kremu karmelowego.
  15. Ciasto z wierzchu posyp zmiksowanymi orzechami.
  16. Ciasto schłódź przez noc.
  17. Przed podaniem wyjmij ciasto wcześniej z lodówki, aby krem maślany lekko zmiękł.

 

Muffinki z żurawinami
Pierniczki nadziewane

Related Post