Frużelina truskawkowa na zimę
Babeczki banana split

 

Zapraszam na bardzo proste i szybkie ciasto morelowo-borówkowe – chociaż dobór owoców może być całkiem dowolny 🙂

Ja postawiłam na morele, bo akurat pięknie mi dojrzały i były obłędne w smaku – połączyłam je z orzeźwiającymi borówkami, które dodatkowo stanowiły świetny kontrast kolorystyczny – w końcu jemy też oczami.

Ciasto ładnie wyrasta, a owoce nie opadają – chociaż ich nie żałowałam.

Upiekłam je na maślance chociaż oryginalny przepis (znaleziony na stronie Kreatywne Przepisy) wykorzystywał zsiadłe mleko – wybór należy do Was (myślę, że jogurt naturalny też będzie ok).

Ciasto piekłam w sporej blaszce, bo takiej 19/30 cm.

Podaję lekko zmieniony przepis oraz sposób wykonania.

ciasto morelowo-borówkowe1

ciasto morelowo-borówkowe2

ciasto morelowo-borówkowe3

Ciasto morelowo-borówkowe
 
Autor:
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki (zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 125 ml oleju
  • ulubiony aromat - użyłam migdałowy
  • pół kilograma moreli
  • 125 g borówek
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
  3. Miksuj do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
  4. Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
  5. Piecz 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.

 

Frużelina truskawkowa na zimę
Babeczki banana split

Related Post