Chleb czosnkowy
Babka czekoladowa z orzechami

Cukrowe ciasteczka maślane

Dziś podam przepis na aromatycze ciasteczka maślane. Sam smak ciastek zależy od nas i od dodatków, które wybierzemy. Ja podzieliłam porcję ciasta na dwie części i do jednej dodałam rozdrobnione pistacje, a do drugiej aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową (te wyjątkowo smakowały mojemu mężowi :)).

Świetnie będą się tu nadawały wszystkie rodzaje orzechów, rodzynki, kandyzowane owoce, różne aromaty.

 

Cukrowe ciasteczka
 
Autor:
Ilość: ok 50 sztuk
Składniki
  • 225g miękkiego masła
  • 125g cukru pudru
  • 1 ubite jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub trochę olejku waniliowego)
  • 300g mąki i trochę do oprószenia stolnicy
  • szczypta soli
  • dodatki do wyboru - tak jak pisałam wyżej
Wykonanie
  1. Utrzyj mikserem masło i cukier puder na lekki krem.
  2. Dodaj jajko (może być roztrzepane widelcem) i wanilię, dokładnie wymieszaj.
  3. Do masy wsyp przesianą mąkę i sól. Dodaj dodatki - orzechy itp.
  4. Ciasto przykryj i wstaw do lodówki na około godzinę, po tym czasie wyjmij go i na stolnicy uformuj z niego  2 wałki (moje miały średnicę około 3 cm).
  5. Jeśli ciasto rozmiękło podczas formowania, to zawiń go w folię i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  7. Wyjmij ciasto, posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze (można zrobić kolorowy cukier za pomocą barwników spożywczych). Za pomocą ostrego noża potnij wałek na plasterki o grubości około 0,5 cm i ułóż je na przygotowanych blachach. Piecz na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut (aż staną się jasno złote). Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia.
  8. Ciastka przy pieczeniu się trochę rozpływają, więc należy je układać w odstępach (jeśli się skleją, to należy je zaraz po upieczeniu delikatnie rozdzielić nożem). Najlepiej jest je upiec na dwóch blachach, albo w dwóch rzutach (wtedy drugi wałek zostawiamy dłużej w lodówce).

 

Chleb czosnkowy
Babka czekoladowa z orzechami

Related Post