Tort My Little Pony
Frużelina czereśniowa

Dziś mam dla was przepyszną, podwójnie czekoladową tartę z kremem z mascarpone i owocami.

Dlaczego podwójnie czekoladowa? Dlatego, że spód jest czekoladowy od gorzkiego kakao, a krem jest zrobiony z białej czekolady zmieszanej z mascarpone.

Smaki w tym cieście świetnie się uzupełniają – lekko gorzki kruchy spód, słodki krem i świeże kwaskowate owoce 🙂

Tarta wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej 🙂

tarta czekoladowa z owocami3

 

tarta czekoladowa z owocami1

 

tarta czekoladowa z owocami2

 

tarta czekoladowa z owocami5

 

tarta czekoladowa z owocami6

Czekoladowa tarta z kremem i owocami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 250 g mąki
  • 20 g gorzkiego kakao (ok 3 łyżki)
  • 50 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ewentualnie trochę mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • ok 200-300 g świeżych owoców
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
  2. Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
  3. Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
  4. Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  5. Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  6. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
wykonanie kremu:
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  2. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
  3. Wyłóż krem na kruchy spód.
  4. Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.
Notatki
Mi zostało trochę ciasta i upiekłam sobie przy okazji małe korpusiki do babeczek. Możesz zrobić tak samo, albo zamrozić ciasto i wykorzystać je później.

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był przepis zamieszczony w Claudii (wykorzystałam pomysł na krem).

Tort My Little Pony
Frużelina czereśniowa

Related Post