Babeczki krówkowo-orzechowe
Kokosowe ślimaczki

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki – ekspresowe

Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na ekspresowe czekoladowe – ciasto pieczone w mikrofalówce 🙂

Tak, tak – w mikrofalówce 🙂

Zrobienie całego ciasta zajęło mi dokładnie 23 minuty (z „pieczeniem”), a w między czasie położyłam spać córkę.

Nie wierzycie? Sami sprawdźcie.

Najpierw rozpuśćcie czekoladę razem z mlekiem – robiąc to w mikrofalówce zajmie to wam około jednej minuty.

Gdy czekolada będzie ostygać, wtedy ubijcie jajka razem z cukrem na puszystą, gęstą masę (w tym czasie możecie położyć spać dzieci, albo zrobić szybki makijaż ;)).

Gotowe ciasto przekładacie do silikonowej foremki o średnicy około 20 cm (ja użyłam silikonową foremkę do babki – przy okazji otrzymałam ciasto o fantazyjnym wyglądzie).

„Pieczenie” zajmie około 6 minut.

Jeszcze krótkie ostyganie – około 10 minut i możecie serwować ciepłe, pyszne ciasto czekoladowe 🙂

Jeśli podacie je z bitą śmietaną lub lodami – to na pewno podbijecie wszystkie serca.

 ciasto czekoladowe z mikrofalówki

ciasto czekoladowe ekspresowe_4

ciasto czekoladowe ekspresowe_2

 

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75ml mleka
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat
Wykonanie
  1. Czekoladę podzielić na kostki, zalać mlekiem i rozpuścić w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty), albo w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie, przełożyć do wysmarowanej foremki (nieduża tortownica) - ja piekłam w silikonowej babie. Włożyć do mikrofalówki, ustawić jej moc na około 600-750 wat i piec przez około 6-8 minut (sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
  3. Ciasto podczas pieczenia w mikrofali będzie sobie w trakcie rosnąć i opadać (przynajmniej u mnie tak było), ale nie należy się tym martwić 🙂
Notatki
Ciasto można upiec tradycyjnie w piekarniku na 180 stopniach przez około 30-40 minut.

Babeczki krówkowo-orzechowe
Kokosowe ślimaczki

Related Post