Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa
Torcik bezowy z owocami

 

Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni – część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych (przepis już wkrótce), a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w zeszłym roku na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne – wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania, a po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

 

ciasto czekoladowe z wi%C5%9Bniami3 Czekoladowe ciasto z wiśniami

ciasto czekoladowe z wi%C5%9Bniami4 Czekoladowe ciasto z wiśniami

ciasto czekoladowe z wi%C5%9Bniami2 Czekoladowe ciasto z wiśniami

 

 

 

Czekoladowe ciasto z wiśniami
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)
Wykonanie
  1. Wiśnie wydryluj.
  2. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minuta patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  7. Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.

 

 Czekoladowe ciasto z wiśniami