Czekoladowe ciasto z wiśniami
Przepis na proste ciasto czekoladowe z wiśniami
Zapraszam na przepyszne, a jednocześnie bardzo proste i szybkie czekoladowe ciasto z wiśniami, a tak w zasadzie na ciasto z kakao i wiśniami :) To ciasto jest bardzo popularne, a to zasługa jego prostoty. Nie musicie nawet używać miksera – wystarczy zmieszać składniki łyżką i upiec ciasto. Poza sezonem na świeże wiśnie możecie użyć inne owoce, albo skorzystać z wiśni z kompotu, czy też z mrożonych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i sprawdźcie jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe.
Spis treści
Czekoladowe ciasto z wiśniami przepis z filmem
Jeśli macie ochotę na szybkie ciasto z owocami, które zrobicie nawet bez miksera, to koniecznie zróbcie to ciasto z wiśniami i gorzkim kakao.
Czekoladowe ciasto z wiśniami
Wyposażenie
- Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) najlepiej typ 500 lub 450)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (- lekko czubate – około 12 g)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) lub do smaku)
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (lub ekstraktu waniliowego)
- 3 łyżki gorzkiego kakao (- około 20 g)
- 180 – 240 ml mleka
- 1 jajko (rozmiar L)
- 60 ml oleju
- 1 szklanka wiśni ((może być 1,5) – u mnie około 160 g)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami
- Wiśnie wydryluj.1 szklanka wiśni
- W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią, 3 łyżki gorzkiego kakao
- Zmieszaj razem mokre składniki – jajko, olej i mleko – ja najpierw wlewam około 180 ml mleka.180 – 240 ml mleka, 1 jajko, 60 ml oleju
- Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj – tutaj dolewam w miarę potrzeby pozostałe mleko. Możesz też sprawdzić słodkość ciasta i ewentualnie dodać więcej cukru (ja wolę mniej słodkie ciasta).
- Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół lub 170 stopni termoobieg) przez około 50 – 60 minut – do suchego patyczka. Zauważyłam, że przy użyciu mrożonych owoców zwykle czas pieczenia wydłuża się jakieś dodatkowe 5-10 minut.
- Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z wiśniami – wskazówki
Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni.
Część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych, a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.
Przepis na to ciasto wypatrzyłam w na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).
Ciasto jest moim zdaniem świetne dlatego dzielę się z Wami tym przepisem.
Dodam, że sama piekłam to ciasto już nie raz , a także moje koleżanki i wszyscy są nim zachwyceni.
Jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami?
To ciasto jest tak świetne, bo do jego zrobienia nie potrzebujecie nawet miksera!
Do jego przygotowania wystarczy łyżka i miska.
Wsypcie najpierw suche składniki do miski i wymieszajcie je łyżką. Wtedy dodajcie mokre składniki wymieszajcie całość.
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dodajcie trochę więcej mleka. Mi zwykle na koniec wychodzi, że w sumie zużywam szklankę mleka.
Teraz już tylko wiśnie i ekspresowe ciasto z wiśniami możecie wstawić do nagrzanego piekarnika.
Ile piec ciasto z wiśniami?
Ja swoje ciasto piekłam około godzinę w 180 stopniach i w trybie góra/dół. Możecie również upiec to ciasto na termoobiegu – wtedy obniżcie temperaturę do 170 stopni.
Zawsze pod koniec pieczenia warto sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest gotowe. Możecie tu użyć specjalny tester, albo zwykły patyczek do szaszłyków. Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone? Otóż taki patyczek wbijacie najlepiej w środek ciasta (przy brzegach ciasto piecze się szybciej) i wbijacie go aż dojdzie do spodu. Wtedy go wyciągacie – jeśli patyczek nie ma przyklejonego mokrego ciasta, to znaczy, że czekoladowe ciasto z wiśniami jest gotowe :) Jeśli jednak jest oblepiony mokrym ciastem, to musicie go podpiec jeszcze trochę.
Kakaowe ciasto po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).
Możecie też wiśnie zastąpić innymi owocami – jeśli są duże, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.
Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Wielbicieli wiśni zapraszam na blog po inne wiśniowe przepisy oraz na przepisy na ciasta z owocami.
A jeśli uwielbiasz ciasta czekoladowe, to koniecznie zajrzyj do mojego e-booka z czekoladowymi wypiekami :)
A tu moje wcześniejsze zdjęcia tego ciasta :)
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta czekoladowe. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:
Masz w domu bardzo dużo wiśni i nie wiesz co z nimi albo z nich zrobić? Jesteś łakomczuchem i po prostu kochasz czekoladę? Dobrze się składa, bo mój przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami to propozycja dla kogoś właśnie takiego jak Ty. Wilgotny, czekoladowy biszkopt, który przypomina tradycyjnego murzynka, zachwyci Cię swoją odmiennością. Owoce zawarte w tym cieście czekoladowym z wiśniami genialnie komponują się z czekoladą. Ten przepis na proste ciasto czekoladowe nie jest skomplikowany. Dasz sobie radę nawet z zamkniętymi oczami! Wszystkie składniki ciasta czekoladowego z wiśniami połącz ze sobą, zaczynając od suchych, a następnie wlej do foremki i piecz. Po ostygnięciu, ciasto z wiśniami jest gotowe do degustacji. Wypróbuj również przepis na babeczki wiśniowo-czekoladowe. Takie małe deserki zawsze są mile widziane, niezależnie od okazji, a do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera! Kakaowe ciasto z wiśniami możesz posypać cukrem pudrem, stworzonym przez siebie lukrem lub polewą czekoladową. Wszystkie te opcje będą doskonałym uwieńczeniem tego prostego wypieku, natomiast decyzję zostawiam Tobie. Jeśli chcesz ponownie zaskoczyć swoje podniebienie, to spróbuj mojej owocowej szarlotki z migdałową kruszonką. Jabłka w połączeniu z migdałami to coś cudownego. Musisz się sam przekonać!
127 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowe z wiśniami przepis
Proste czekoladowe ciasto z wiśniami
Zrobiłam, u mnie również miękki zakalec. :( Robiłam zgodnie z przepisem
Dzień dobry a co z ciastem po upieczeniu, kiedy Pani wyciąga, piekarnika? Od razu?
Tak, od razy
Witam serdecznie. Starałam się wykonać ciasto dokładnie według przepisu. Niestety ciasto – ZAKALEC. Nie dość że zakalec to nie smaczne . W życiu nie jadłam takiego okropieństwa. Pani która podaje przepis powinna zapłacić za zmarnowane składniki . Z góry uprzedzam wszystkich aby nawet nie zabierali się za robienie tego badziewia. To przypomina czekoladowy placek o konsystencji gluta . Nie pozdrawiam pani Beaty .
Przykro mi, że ciasto Ci nie wyszło. Ten przepis jest bardzo prosty i często pieczony, do tego mnóstwo osób uwielbia wręcz to ciasto. Zakalec nie jest winą przepisu, tylko niestety coś u Ciebie poszło źle. Życzę miłego dnia.
Ale to znaczy ze coś jest nie tak z przepisem albo brakuje jakiegoś szczegółu. Mi tez wyszedł zakalec i nie wiem czemu.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to warto dodać do niego mleka
Bardzo smaczne. Zniknęło w jeden dzień. Jutro robię z 1,5 porcji dla męża i syna a część zabieram do brata.
Czy można wykorzystać mrożone wiśnie?
tak
Fantastyczny przepis. Zweganizowałam (mleko kokosowe i bez jajka) i nie wiem czy nie przez to, ale musiałam piec ok. 80 min keksówkę (z wiśniami) 25 cm, 110 min tortownicę (ze śliwkami). Niemniej, wyszło przwpyszne. Dziękuję:)
Zdjęcie wegańskiej wersji ze śliwką i wiśnią
wow, super :)
Ee komentarze są podzielone a przepis wyjątkowo prosty i szybki tylko że rzeczywiście nie wychodzi jak na zdjęciu, wyszedł miękki zakalec bez smaku
Zrobilam z dwóch porcji. Właśnie się pieką. Ciasto z przepisu gęste ale odałam więcej mleka, oleju i 5 jajek. Będzie coś z tego :)
Zdjęcie ciasta padaka
Zrobiłem w tortownicy. Mam doświadczenie w pieczeniu. Jeżeli powierzchnia jest większa to zmniejsza się czas pieczenia. Ciasto lepiej wyrasta. Moja opinia. Przepis nie jest precyzyjny. Mi wyszedl glut ciemno mokry. Zero pęcherzy powietrza. Poprostu strata czasu i składników ♂️
Nie wiem o jakiej precyzyjności mówisz? Suche składniki są podane w gramach, więc trudno tu o pomyłkę. Jeśli pieczesz nieduże ciasto w tortownicy to raczej otrzymasz placek a nie wysokie ciasto.
Jesteś może słaby w tym temacie…
Pyszne, nie miałam mleka więc dałam śmietankę 12% z kartonu a wiśnie dałam mrożone. Uwielbiam takie proste przepisy do zamieszania łyżką, moje dzieci boją się miksera
Znakomite ciasto!
dodalen trochę wiśniówki, ostatnie minuty piekłem ciasto posmarowane rozbitym jajkiem i na to cukier puder. Ponieważ nie jest twarde radzę ktoic kawałki odwracając spód do góry
Foremki nie natłuszczamy ani nie wykładamy papierem?
Albo wyłóż papierem, albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą
Dziękuję i pozdrawiam :)
Najlepszy przepis z wiśniami jaki robiłam. Dziś zjedzony i robię kolejny.
Dziękuję bardzo :)
Ciasto z tego przepisu jest przepyszne. Zamiast wiśni dodaję żurawinę. Na gotowe ciasto daję polewę czekoladową i jest pysznie. Przepis polecilam przyjaciółce. W jej domu to ciasto zagościło na stałe. Ja dziś też upiekę. Pani Beato dziękuję za przepis.
Dziękuję bardzo i cieszę się bardzo, że ciasto zasmakowało :)
Ciasto siedziało 40 minut w 200c i 30 minut w 180c (po godzinie wciąż był glut). Niestety moim zdaniem za mało słodkie i ogólnie nijakie. Dużo bardziej wchodzą mi ciasta czekoladowe na maśle/margarynie i z 2 tabliczkami czekolady bo wtedy są mokre, słodkie i smaczne. Tutaj wyszedł bezsmakowy gnieciuch, ratowany tylko wiśniami. Być może skopałem coś w proporcjach, bo szklanek jako miarek nie używa już chyba nikt, więc ciężko stwierdzić co autorka miała na myśli (200, 220 czy 250ml?).
Akurat to ciasto jest jednym z najczęściej pieczonych z bloga i do tej pory wszyscy byli nim zachwyceni. Ciasta na maśle i czekoladzie mają zupełnie inną konsystencję i trudno je tu porównywać. To ciasto jest z typu „awaryjnych” i szybkich. Ja od dłuższego czasu obcinam ilość cukru w ciastach i takie mniej słodkie bardziej mi smakują, ale nikt nie broni dodać więcej cukru, jeśli ciasto jest za mało słodkie. Co do miar i proporcji, to jednak w Polsce dalej za wyznacznik szklanki uznaje się 250 ml. Dopiszę jeszcze wielkości w gramach, bo sama też zdecydowanie bardziej wolę gdy składniki są podane wagowo, bo jak sam piszesz, szklanka szklance nie równa ;)
Dzień dobry. Trafiłam na Pani bloga niechcący i bardzo się z tego cieszę To ciasto jest absolutnie świetne. Wygląda pięknie, super smakuje, ma świetną wilgotną konsystencję, a prostota wykonania wprost mnie oszołomiła. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
A jaką mąkę Beatko najlepiej użyć do tego ciasta?
Ja używam głównie 450 albo 500 :)
Doadalbym do tego ciasta polewę czekoladowa. Można szybki przepis na sprawdzona polewę.
Najlepiej to 100 g gorzkiej czekolady i 100 ml kremówki, jeśli z mleczną czekoladą – to kremówki trochę mniej. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia
„Piekłam dłużej, ale w przepisie dam krócej, dajcie tyle, choć ja dałam więcej…” To ile i jak długo? Bo ja dałam tyle, co w przepisie i wyszedł mi kit do okien. A jak w końcu uzyskałam sensowną konsystencję, to się okazało, że 1,5 godziny to mało… To może jeszcze przepis jest na keksówkę 25cm, ale Ty dałaś dłuższą?! Ludzie, jak się zabieracie za przepisy, to chociaż bądźcie precyzyjni. Co to jest? Totolotek?
W przepisie jest podany czas OKOŁO 50 minut – do suchego patyczka. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc wszystkie przepisy bazują na czasie „około”. U mnie to było 55 minut, u Pani najwidoczniej inaczej.
nie mając świeżych wiśni, wrzucam wiśnie mrożone prosto z zamrażalki czy po rozmrożeniu?
Możesz wrzucić takie zamrożone :)
Dziękuję za ten przepis ciasto jest pyszne i przede wszystkim mega proste w wykonaniu. Produkty mam zawsze pod ręką. Robiłam z wiśniami,z jabłkami i z frużeliną czereśniową – wszystkie opcje mega pyszne. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę Paulina, że ciasto ci zasmakowało :)
Ciasto jest mega proste i szybkie w wykonaniu a jakie smaczne, mniam dziękuję za przepis, właśnie kolejny raz zrobiłam,tym razem z polewą czekoladową
Super, możesz też wykorzystywać inne owoce
Wygląda smacznie
Czy nadają się wiśnie z kompotu?
Jasne, mogą być tylko trochę mniej „wiśniowe” bo oddały smak wodzie.
A to wymieszać łyżką czy mikserem?
możesz łyżką jezeli nie masz pod ręką miksera :)
Ciasto zrobiłam z trzech porcji na dużej blaszce☺ ze względu na dużą rodzinę ☺
Wyszło rewelacyjne.!!!!
Dziękuję za inspirację .
super! bardzo się cieszę :)
Właśnie gości u mnie po raz kolejny. Przepyszne :)
Wow, super :D
A czy może być z czereśniami?? Bo akurat nie mam wiśni…
Pewnie :) mogą być nawet brzoskwinie, czy gruszki – tylko wtedy je pokrój w kostkę :)
a ja mam wiśnie ze spirytusem, będzie jeszcze lepsze =D
:D
Błyskawiczny, genialny przepis! Robiłam dziś po raz pierwszy według tej receptury. Dodałam od siebie jeszcze przyprawę to piernika, którą często wzbogacam muffinki czekoladowe ;) Wyszło nieziemsko pyszne! Polecam i dziękuję za ten przepis!
Pozdrawiam!
Super :) muszę sobie zrobić tą wersję z przyprawą do piernika :)
https://uploads.disquscdn.com/images/e593d964cd635f8ad3d202d5246db80efc9bfc959b974d2c1d13c46e5b208c72.jpg
Wczoraj upiekłam zgodnie z przepisem – takie wyszło – przepyszne :)
Piękne – to jedno z najchętniej pieczonych ciast z bloga :) musi się udać i już :)
Ciasto robi się błyskawicznie i można je robić na kilka sposobów. Jest przepyszne, lubię je brać ze sobą do szkoły ;) Ja robiłam też wersję z żurawinami i malinami, bardzo smaczna. Serdecznie zapraszam Panią na mojego bloga, który będzie miał tematykę kulinarno-twórczą. Założyłam go kilka dni temu: http://makeyourownlab.blogspot.com/ Serdecznie pozdrawiam!
Super pomysł z tymi żurawinami :) życzę powodzenia z blogiem – daje to sporo satysfakcji :D
To cisto nie dość, że jest niedrogie i ekspresowe, to jeszcze smakuje wybornie. Z polewą z gorzkiej czekolady ozdobioną prażonymi płatkami migdałów nie ustępuje żadnym wypiekom. Superprzepis!
Dzięki i bardzo się cieszę, że smakowało :)
Witam niedawno pisalam ze robie je pierwszy raz i wyszlo pyyyyszne :) bardzo dziekuje za przepis to bylo moje pierwsze ciasto w zyciu a jakie dobre :) dzis tez chce robic ale niestety nie ma juz wisni wiec kupilam maliny .. czy z malinami tez moze byc?
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Oczywiście możesz je zrobić z malinami :)
Genialne
:)
Czekolada i wiśnie, super połączenie, ciasto wygląda bardzo kusząco:)
Dziękuję :)
Wyszło! Wyszło! A zrobiłam w foremce na mufinki dzieki temu nie musiałam czekać 50 min :) Jest na prawdę pyszne. Dziękuję za przepis :)
Super :) babeczki mówisz … :D
Dzis bede je robic pierwszy raz tzn to bedzie moje pierwsze ciasto w zyciu i jestem pelna obaw przepis prosty i ciacho wyglada apetycznie tylko sie boje czy nie bedzie za geste lub za zadkie i czy wyjdzie ale dziekuje za przepis
na pewno się uda, trzymam kciuki :)
Chyba dzis lub jutro zrobie!:-
Daj znać jak wyszło :)
super przepis, ciasto wyszło pyszne, dziękuję :)
Super :D
Ciacho super, ja wykorzystałam do zrobienia tzw. metrowca. Do tego zrobiłam dwa kremy na bazie czekolady i serka mascarpone :-)
Super! Dzięki za zdjęcie :)
[…] lubicie moje czekoladowe ciasto z wiśniami, to pokochacie również czekoladowe ciasto z […]
Łatwe ,szybkie i pyyyszne !
Czy ciasto wyjdzie jeśli użyje do wykonania mąki pszennej pełnoziarnistej razowej?
Myślę, że powinno wyjść, ewentualnie jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj trochę mleka – daj znać, jak wyszło :)
Ciasto cudowne,wystarczy łyżka i miska (spaliłam mikser)Pokroiłam węgierki,bo nie miałam wiśni :-) Pychota! Dziękuję za przepis.
Dziękuję bardzo za przepis. Nigdy wcześniej nie robiłem ciasta w piekarniku i byłem pełen obaw. Miałem wiśnie z nalewki i postanowiłem je wykorzystać. Ciasto bardzo smakuje. Nie dolewałem mleka więcej niż w przepisie. Czas pieczenia idealnie dobrany. Naprawdę godne polecenia. Pozdrawiam.
Fajny pomysł z tymi wiśniami z nalewki :) taka wersja dla dorosłych ;) Fajnie, że przepis się przydał – pozdrawiam, Beata
ciasto wyśmienite! robiłam je już dwa razy. z wiśniami i borówkami. moim zdaniem wiśnie są do niego najlepsze :) wszystkim bardzo smakowało. polecam ten przepis :) pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało :) zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :) Pozdrawiam, Beata
genialne, nawet mleka więcej nie trzeba dodawać, bo wisnie sok puszczają i konsystencja jest odpowiednia.
Ja piekę 50 minut i później 10 od spodu
[…] Zresztą wiem, że uwielbiacie wiśnie w połączeniu z czekoladowym ciastem, bo niezmiennie dużym powodzeniem cieszy się wśród Was przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami […]
Pyszne, łatwe i szybkie :) Upiekłam dwie blaszki i zniknęły migiem :)
Super !
Jaką mniej więcej konsystencję powinno mieć ciasto? Przepraszam, że pytam, ale będzie to moje pierwsze w życiu ciasto i za bardzo nie mam pojęcia o konsystencji, a przepis bardzo mi się spodobał :)
Ciasto będzie dość gęste, aby utrzymało wiśnie i owoce nie opadły :) Życzę smacznego :)
A jajka są niepotrzebne?
w przepisie jest jajko :)
Pyszne
a czy wiśnie mogę zastąpić malinami??
oczywiście :)
ależ mi ślinka pociekła,,,wygląda wspaniale…..
Dziekuję :)
czekolada i wiśnie to idealne połączenie, do tego owoce nadają ciastu fajnej wilgotności – bardzo lubię takie smaki.
O tak, takie smaki świetnie ze sobą pasują :)
[…] Nadszedł sezon na wiśnie i widzę ogromne poruszenie na blogu, a szczególnie dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami […]
http://amatorawkuchnipora.blogspot.com/ Zapraszam do siebie a ten przepis na pewno jutro wypróbuję :)
Ciasto pyszne, baaardzo czekoladowe. Faktycznie gęste, ja dodałam sok z wiśni który powstał przy rozmrażaniu.
Ja upiekłam je z mrożonymi, wydrylowanymi wiśniami, które miałam w zamrażarce :)
Trzeba sobie jakoś radzić :) Ja też często korzystam z mrożonych owoców :)
Z dodatkiem konfitury wiśniowej jeszcze lepsze…
Ciasto pycha. Spróbowałam własnorecznie. Tylko nie wytrzymało 3 dni, gdyż następnego dnia po upieczeniu już go nie było :)
Baaardzo apetycznie wygląda! Bardzo lubię takie połączenie :)
Bardzo lubię takie ciasta….
super ciasto
uwielbiam wilgotne, czekoladowe ciasta. i do tego wiśnie? bosko!
Zamiast meka można dodać jogurt naturalny
Ciasto bardzo geste ciężko wymieszać Z wiśniami piecze się
Ciasto przepyszne i piękne. Faktycznie wyszło gęste i dodałam pół szklanki mleka do porcji więcej. Po upieczeniu puszyste i wilgotne. Zdjęcia mnie tak zachęciły że zrobiłam 3 blaszki na raz i nie żałuję ☺ idealne!
ale ładne zdięcie ło
uwielbiam przepisy „zmieszaj i upiecz”, dokładnie tego szukałam :)
a czy wiśnie mogę zastąpić malinami??
czekolada i wiśnie to idealne połączenie, do tego owoce nadają ciastu fajnej wilgotności – bardzo lubię takie smaki.
http://amatorawkuchnipora.blogspot.com/ Zapraszam do siebie a ten przepis na pewno jutro wypróbuję :)
Ciasto pyszne, baaardzo czekoladowe. Faktycznie gęste, ja dodałam sok z wiśni który powstał przy rozmrażaniu.
Ja upiekłam je z mrożonymi, wydrylowanymi wiśniami, które miałam w zamrażarce :)
Ciasto pycha. Spróbowałam własnorecznie. Tylko nie wytrzymało 3 dni, gdyż następnego dnia po upieczeniu już go nie było :)