Reklama


Czekoladowe ciasto z wiśniami

Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa
Torcik bezowy z owocami

 

Mój mąż przyniósł mi ostatnio z „ryneczku” trochę wiśni – część z nich wykorzystałam do zrobienia lodów wiśniowych (przepis już wkrótce), a z części zrobiłam szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z wiśniami.

Przepis na to ciasto wypatrzyłam w zeszłym roku na kotlet tv, ale dopiero teraz miałam szansę je upiec (troszkę go pozmieniałam).

Ciasto jest moim zdaniem świetne – wystarczy łyżka i miska do jego przygotowania, a po upieczeniu jest wilgotne i bardzo smaczne (nawet po 2-3 dniach nie straciło nic na swojej wilgotności :)).

Przepis podaję na foremkę keksową o długości około 25 cm.

 

ciasto czekoladowe z wiśniami

ciasto z wiśniami

przepyszne ciasto czekoladowe z wiśniami

 

 

 

5.0 from 2 reviews
Czekoladowe ciasto z wiśniami
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka wiśni (może być 1,5)
Wykonanie
  1. Wiśnie wydryluj.
  2. W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  3. Dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj (ja musiałam dodać odrobinę więcej mleka, bo ciasto było według mnie trochę za gęste).
  4. Na koniec dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (ja piekłam troszkę dłużej, bo po 50 minuta patyczek był dalej mokry - można wtedy przełączyć na grzanie tylko od dołu, aby góra ciasta się nie spiekła).
  7. Gotowe ciasto ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na keksówkę o długości ok. 25 cm.

 

Pissaladiere, czyli "niby" pizza cebulowa
Torcik bezowy z owocami

Related Post

Reklama


  • Ciasto pycha. Spróbowałam własnorecznie. Tylko nie wytrzymało 3 dni, gdyż następnego dnia po upieczeniu już go nie było 🙂

  • Ja upiekłam je z mrożonymi, wydrylowanymi wiśniami, które miałam w zamrażarce 🙂

  • Ciasto pyszne, baaardzo czekoladowe. Faktycznie gęste, ja dodałam sok z wiśni który powstał przy rozmrażaniu.

  • http://amatorawkuchnipora.blogspot.com/ Zapraszam do siebie a ten przepis na pewno jutro wypróbuję 🙂

  • czekolada i wiśnie to idealne połączenie, do tego owoce nadają ciastu fajnej wilgotności – bardzo lubię takie smaki.

  • a czy wiśnie mogę zastąpić malinami??

  • uwielbiam przepisy „zmieszaj i upiecz”, dokładnie tego szukałam 🙂

  • ale ładne zdięcie ło

  • Ciasto przepyszne i piękne. Faktycznie wyszło gęste i dodałam pół szklanki mleka do porcji więcej. Po upieczeniu puszyste i wilgotne. Zdjęcia mnie tak zachęciły że zrobiłam 3 blaszki na raz i nie żałuję ☺ idealne!

  • Ciasto bardzo geste ciężko wymieszać Z wiśniami piecze się

  • Zamiast meka można dodać jogurt naturalny

  • uwielbiam wilgotne, czekoladowe ciasta. i do tego wiśnie? bosko!

  • super ciasto

  • Bardzo lubię takie ciasta….

  • Baaardzo apetycznie wygląda! Bardzo lubię takie połączenie 🙂

    • wypiekibeaty

      Trzeba sobie jakoś radzić 🙂 Ja też często korzystam z mrożonych owoców 🙂

  • Pingback: Wiśnie, wiśnie :) « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

    • wypiekibeaty

      O tak, takie smaki świetnie ze sobą pasują 🙂

  • ależ mi ślinka pociekła,,,wygląda wspaniale…..

    • wypiekibeaty

      Dziekuję 🙂

    • wypiekibeaty

      oczywiście 🙂

  • Agnes

    Pyszne

  • Wera

    A jajka są niepotrzebne?

  • Kasia

    Jaką mniej więcej konsystencję powinno mieć ciasto? Przepraszam, że pytam, ale będzie to moje pierwsze w życiu ciasto i za bardzo nie mam pojęcia o konsystencji, a przepis bardzo mi się spodobał 🙂

    • Ciasto będzie dość gęste, aby utrzymało wiśnie i owoce nie opadły 🙂 Życzę smacznego 🙂

  • Pyszne, łatwe i szybkie 🙂 Upiekłam dwie blaszki i zniknęły migiem 🙂

  • Pingback: Babeczki brownie z wiśniami - Wypieki Beaty()

  • monika

    genialne, nawet mleka więcej nie trzeba dodawać, bo wisnie sok puszczają i konsystencja jest odpowiednia.
    Ja piekę 50 minut i później 10 od spodu

  • Ilona

    ciasto wyśmienite! robiłam je już dwa razy. z wiśniami i borówkami. moim zdaniem wiśnie są do niego najlepsze 🙂 wszystkim bardzo smakowało. polecam ten przepis 🙂 pozdrawiam

    • Cieszę się bardzo, że ciasto smakowało 🙂 zapraszam do wypróbowania również innych przepisów 🙂 Pozdrawiam, Beata

  • Rafał

    Dziękuję bardzo za przepis. Nigdy wcześniej nie robiłem ciasta w piekarniku i byłem pełen obaw. Miałem wiśnie z nalewki i postanowiłem je wykorzystać. Ciasto bardzo smakuje. Nie dolewałem mleka więcej niż w przepisie. Czas pieczenia idealnie dobrany. Naprawdę godne polecenia. Pozdrawiam.

    • Fajny pomysł z tymi wiśniami z nalewki 🙂 taka wersja dla dorosłych 😉 Fajnie, że przepis się przydał – pozdrawiam, Beata

  • Beata

    Ciasto cudowne,wystarczy łyżka i miska (spaliłam mikser)Pokroiłam węgierki,bo nie miałam wiśni 🙂 Pychota! Dziękuję za przepis.

  • kasia

    Czy ciasto wyjdzie jeśli użyje do wykonania mąki pszennej pełnoziarnistej razowej?

    • Myślę, że powinno wyjść, ewentualnie jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj trochę mleka – daj znać, jak wyszło 🙂

  • Justyna

    Łatwe ,szybkie i pyyyszne !

  • Pingback: Czekoladowe ciasto z gruszkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Margolcia

    Ciacho super, ja wykorzystałam do zrobienia tzw. metrowca. Do tego zrobiłam dwa kremy na bazie czekolady i serka mascarpone 🙂

  • Emila

    super przepis, ciasto wyszło pyszne, dziękuję 🙂

  • setunia

    Chyba dzis lub jutro zrobie!:-

  • Daria

    Dzis bede je robic pierwszy raz tzn to bedzie moje pierwsze ciasto w zyciu i jestem pelna obaw przepis prosty i ciacho wyglada apetycznie tylko sie boje czy nie bedzie za geste lub za zadkie i czy wyjdzie ale dziekuje za przepis

  • pajaga

    Wyszło! Wyszło! A zrobiłam w foremce na mufinki dzieki temu nie musiałam czekać 50 min 🙂 Jest na prawdę pyszne. Dziękuję za przepis 🙂

  • Czekolada i wiśnie, super połączenie, ciasto wygląda bardzo kusząco:)

  • Ania

    Genialne

  • Daria

    Witam niedawno pisalam ze robie je pierwszy raz i wyszlo pyyyyszne 🙂 bardzo dziekuje za przepis to bylo moje pierwsze ciasto w zyciu a jakie dobre 🙂 dzis tez chce robic ale niestety nie ma juz wisni wiec kupilam maliny .. czy z malinami tez moze byc?

    • Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Oczywiście możesz je zrobić z malinami 🙂

  • Asia

    To cisto nie dość, że jest niedrogie i ekspresowe, to jeszcze smakuje wybornie. Z polewą z gorzkiej czekolady ozdobioną prażonymi płatkami migdałów nie ustępuje żadnym wypiekom. Superprzepis!

    • Dzięki i bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  • Justyna G

    Ciasto robi się błyskawicznie i można je robić na kilka sposobów. Jest przepyszne, lubię je brać ze sobą do szkoły 😉 Ja robiłam też wersję z żurawinami i malinami, bardzo smaczna. Serdecznie zapraszam Panią na mojego bloga, który będzie miał tematykę kulinarno-twórczą. Założyłam go kilka dni temu: http://makeyourownlab.blogspot.com/ Serdecznie pozdrawiam!

    • Super pomysł z tymi żurawinami 🙂 życzę powodzenia z blogiem – daje to sporo satysfakcji 😀

%d bloggers like this: