Babeczki jabłkowo-cukiniowe
Babeczki twarogowo-gruszkowe

 

Moja córka kończyła w wakacje swoje 5 urodziny i z tej okazji przygotowaliśmy dla niej jej wymarzony tort – z księżniczką Celestią z bajki My Little Pony 🙂

Weronika uwielbia maliny, więc upiekłam tort czekoladowy, kupiłam na ryneczku maliny i zrobiłam czekoladowo-malinowy tort z obłędnym malinowym kremem 🙂

Córka w tym czasie była na wakacjach u babci, więc sam torcik był dla niej ogromną niespodzianką.

Na szczęście w tym roku obyło się bez przykrych niespodzianek (rok temu cała masa cukrowa spłynęła mi z tortu i musiałam z samego rana zupełnie od początku brać się za dekorowanie tortu – tutaj możecie sobie spojrzeć jak to wyglądało).

Zdjęcia tortu w całości nie wyszły zbyt rewelacyjnie, bo posypałam go sporą ilością brokatu i strasznie się przez to mienił 🙁

Zdjęcia po przekrojeniu robiłam już na urodzinowej imprezce 🙂

 

tort Celestia1

tort Celestia2

tort Celestia4

tort Celestia3

 

A takie cuda można znaleźć na działce u mojego teścia 🙂

 

kwiaty

Czekoladowo-malinowy tort z Celestią
 
Autor:
Składniki
biszkopt (o rozmiarze 22 cm):
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
nasączenie:
  • szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 plastry cytryny
mus malinowy:
  • około 250 g malin (mogą być również mrożone)
  • 2 łyżki wody
  • cukier do smaku - około 4 łyżki
krem malinowy:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • mus malinowego
  • 3 dość czubate łyżeczki żelatyny
  • odrobina zimnej wody do żelatyny
krem maślany:
  • 100 g miękkiego masła
  • około 200-300 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • około 600-700 g masy cukrowej
  • barwniki (najlepiej w żelu) do malowania
  • odrobina alkoholu do rozwodnienia barwników
Wykonanie
biszkopt:
  1. Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  3. Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  4. Przekrój ciasto na trzy blaty (ja dałam radę nawet na cztery :))
nasączenie:
  1. Z podanych składników przygotuj poncz - cytrynę mocno rozgnieć łyżeczką.
  2. Odstaw do ostudzenia.
mus malinowy:
  1. Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
  2. Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Mus schłódź.
krem:
  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  2. Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
  3. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
  4. Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.
złożenie:
  1. Blaty biszkopta nasącz ponczem i przełóż przygotowanym kremem - postaraj się, aby krem nie wychodził za bardzo na boki tortu.
krem maślany:
  1. Miękkie masło zmiksuj mikserem aż będzie białe i puszyste, stopniowo dodaj do niego cukier puder i odrobinę mleka. Przerwij miksowanie, gdy krem będzie gładki.
  2. Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu (masa cukrowa rozpuszcza się na śmietanie kremówce, dlatego nie można nią smarować tortu po wierzchu).
  3. Schłódź tort w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
wykończenie:
  1. Masę cukrową rozwałkuj na taką wielkość, aby pokryła cały tort, odetnij zbędną ilość ostrym nożem i delikatnie wygładź masę (przydatne są tu specjalne packi do równania).
  2. Barwniki rozrób w małej ilości alkoholu i na torcie maluj pędzelkiem wzory.

 

Babeczki jabłkowo-cukiniowe
Babeczki twarogowo-gruszkowe

Related Post