Proste ciasto marchewkowe
Leniwe z karmelizowanymi śliwkami

Dziś się Wam przedstawia drożdżówka ze śliwkami i kokosem, a dokładnie – z kremem kokosowym.

ciasto drożdżowe ze śliwkami_5

OMG jakie pyszne jest to ciacho – sama zjadłam większość – a dawno mi się nic takiego nie zdarzyło.

Zrzucam to na karb odstawienia od ciast drożdżowych (jakoś dawno żadnego nie piekłam i nie jadłam), a do tego ten kokosowy krem…..

Nie sądziłam, że połączenie śliwek i kokosu może tak pysznie smakować – po prostu nie da się zatrzymać na jednym kawałku, a przynajmniej ja nie potrafię 😉

A duet śliwki kokos tak mi przypadł do gustu, że następnego dnia przygotowała na śniadanie gofry z karmelizowanymi śliwkami i posypałam je masą wiórek kokosowych – to był strzał w 10 🙂

Za ten wspaniały przepis muszę podziękować Kindze Paruzel – dzięki niej pewnie mi przybyło w talii, ale za to jak moje podniebienie było szczęśliwe 🙂

Nie zastanawiajcie się dłużej i szybko idźcie do kuchni i bierzcie się za pieczenie.

ciasto drożdżowe ze śliwkami_2

ciasto drożdżowe ze śliwkami_3

ciasto drożdżowe ze śliwkami_6

ciasto drożdżowe ze śliwkami_7

ciasto drożdżowe ze śliwkami_9

Drożdzówka ze śliwkami i kokosem
 
Autor:
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 375 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
krem kokosowy:
  • 4 żółtka
  • 250 g mleka kokosowego
  • 100 g cukru
  • szczypta kardamonu
  • 150 g wiórków kokosowych
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
dodatkowo:
  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj jajko, cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, sól, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około pół godziny (możesz wstawić miskę do piekarnika z ustawioną temperaturą na 30-35 stopni).
  4. W tym czasie przygotuj krem kokosowy.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.
  6. Dodaj mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
  7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i ponownie zagnieć.
  8. Rozwałkuj ciasto na wielkość foremki (około 28/25 cm).
  9. Na wierzch ciasta wyłóż krem kokosowy, a następnie przekrojone śliwki (skórką do dołu).
  10. Zmieszaj razem składniki kruszonki i wysyp ją na wierzch śliwek.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź.

 

 

Proste ciasto marchewkowe
Leniwe z karmelizowanymi śliwkami

Related Post