Reklama


Funnel cake, czyli lane ciasto smażone na głębokim tłuszczu

 

Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych 🙂

Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.

Placki smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie 🙂

Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.

Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię 😉

Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).

Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).

 

naleśnik gigant 1

naleśnik gigant 2

naleśnik gigant 3

naleśnik gigant 4

 

Funnel cake, czyli ciasto lane
 
Autor:
Ilość: 7
Składniki
ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (użyłam mineralną lekko gazowaną)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ewentualnie "schlust" wódki (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz)
  • tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • miód
  • jagody (lub inne owoce)
  • cukier puder
Wykonanie
  1. W dużej misce zmiksuj jajka z solą.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj porcjami suche składniki do jajek - na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
  4. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
  5. W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz - najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).
  6. Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) - aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
  7. Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz - wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
  8. Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
  9. Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
  10. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  11. Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Tutaj możecie zobaczyć zdjęcia ze smażenia 🙂

Słodkie jagodowe lato

Related Post

Reklama

  • Pani Beato. Nie ma przepisu bo nasz naleśnik jest chroniony przez Urząd Patentowy RP ( co jest zaznaczone w menu). Zgodnie z klauzulą ochrony ( do wglądu w UP w Warszawie) nie można go kopiować. Bieszczadzki Naleśnik Gigant jest zastrzeżonym znakiem towarowym. Jeśli chce Pani znać szczegóły klauzuli chętnie Panią poinformuję mailowo :)pozdrawiam serdecznie Ewa Żechowska chatawedrowca@gmail.com

    • wypiekibeaty

      Domyśliłam się, że przepis jest tajemnicą 🙂 Nie wiem,czy „ciasto z lejka” jest chociaż odrobinę zbliżone do waszego przepisu, ale może daje chociaż namiastkę Bieszczad również w innych zakątkach kraju 🙂

  • Cudownie się prezentuje! Nigdy takiego placka nie jadłam, ale coś czuję, że będę musiała go wypróbować 😉
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 🙂

  • Pani Beato ,w zeszłym tygodniu byliśmy w Bieszczadach i za namową znajomych byliśmy na placku ,było okej ,a dziś zrobiłam z pani przepisu i muszę przyznać iż wyszły doskonałe a może nawet lepsze niż w chacie już nie wspomnę o kosztach ,za dwadzieścia pięć złotych wyszło osiem ze wszystkimi możliwymi dodatkami ,po prostu raj dla podniebienia .Przepis na stałe już u nas zagości ,dziękuje pięknie i pozdrawiam Aneta śląskie.

    • wypiekibeaty

      Bardzo się cieszę, że placek się udał 🙂 Zapraszam po inne przepisy 🙂

      • grazyna

        W USA naleśnik ten jest znany pod nazwą Funnel cake, w Niemczech i Tyrolu Strauben, Stubele. Znany tez jest w Norwegii gdzie podawany jest w rozmaitych wersjach, na słodko, na słono, w formie pizzy….

  • lili13213

    Przepis mega rozpływa się w ustach, lepszy mi wyszedł niż w chacie wędrowca jadłam i przede wszystkim dużo tańszy bo jeden placek jakieś 5zł wychodzi a nie 38zł .

    • wypiekibeaty

      Dziękuję i zapraszam po inne przepisy 🙂

    • Popieram cię lili w 100%.Ja już robiłam trzy razy i zawsze wychodzi obłędnie pyszny.Widocznie w chacie zrobili sobie nie złą reklamę na całe Bieszczady i dlatego ta cena jest kosmiczna ,w sierpniu placek kosztował prawie pięć dyszek ,no cóż takie realia.Pozdawiam.

      • wypiekibeaty

        Cieszę się, że placuszek smakował 🙂

  • Horcia

    Super przepis zrobilam wspolnie z synem i obiedlismy sie cala rodzina 4 ogromne nalesniki z bita smietana i malinami jezynami 🙂 podobne jedlismy w tym roku w Chacie Wedrowca w Wetlinie smak pozostal do dzis, jednak cena nie na Polskie kieszenie. Pozdrawiam

    • Cieszę sie, że smakowało 🙂 zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

  • Mysz-ka

    A mi placek ten przypomina te, które jadałam podczas ostatnich wakacji w Tunezji. Muszę spróbować i porównać czy to jest właśnie to

  • Pingback: Chrust lany - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • hania

    Dzień dobry,
    Jakiego tłuszczu Pani użyła do smażenia? W jakiej ilości?
    Pozdrawiam

    • Ojej uzyłam rzepakowy ale ilość musisz dobraćw zależności od naczynia do którego go wlejesz. Ciasto musi pływać.

%d bloggers like this: