Sorbet z czarnej porzeczki
Koktajl owocowy - porzeczkowo-jagodowo-malinowy

 

Dziś coś z propozycji śniadaniowo-obiadowych 🙂

Funnel cake to ciasto bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.

Placki smaży się z obu stron na rumiano i tradycyjnie podaje obficie posypane cukrem pudrem. Równie popularne jest podawanie ich z cynamonem, rozpuszczoną czekoladą, galaretką, bitą śmietaną i świeżymi owocami – generalnie wszystkim tym, co wyobraźnia podpowie 🙂

Lanie ciasta przez mały otwór powoduje, że tworzą się rozmaite nieregularne formy, które jeszcze dodatkowo pod wpływem ciepła rosną.

Ciasto należy przewrócić na drugą stronę, dlatego nie zalecam robienia zbyt dużych placków, bo będziecie mieli niezły problem z jego przewróceniem – wiem, o czym mówię 😉

Po próbach robiliśmy placki o rozmiarze mniej więcej małego talerzyka (w sumie wyszło nam 7 takich placuszków).

Ciasto jest po upieczeniu dość tłuste, dlatego polecam odsączenie go na ręczniku papierowym (nie zaszkodzi też dodanie do ciasta – przed smażeniem – kieliszka wódki).

 

naleśnik gigant 1

naleśnik gigant 2

naleśnik gigant 3

naleśnik gigant 4

 

Funnel cake, czyli ciasto lane
 
Autor:
Ilość: 7
Składniki
ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (użyłam mineralną lekko gazowaną)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ewentualnie "schlust" wódki (aby naleśniki mniej chłonęły tłuszcz)
  • tłuszcz do smażenia
dodatkowo:
  • kwaśna śmietana
  • miód
  • jagody (lub inne owoce)
  • cukier puder
Wykonanie
  1. W dużej misce zmiksuj jajka z solą.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem suche składniki.
  3. Dodaj porcjami suche składniki do jajek - na zmianę z mlekiem i wodą (wyjdzie ciasto gęstsze od naleśnikowego).
  4. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
  5. W szerokim i raczej niewysokim rondlu rozgrzej tłuszcz - najlepiej do temperatury około 180-190 stopni (jeśli temperatura będzie niższa naleśniki będą chłonąć dużo tłuszczu).
  6. Porcję ciasta (nalewałam chochlą do zupy) wlej do lejka (takiego normalnego lejka kuchennego) - aby ciasto się nie wylało palcem zakryj dolny otwór.
  7. Zdejmij palec i wylej ciasto na tłuszcz - wylewaj ciasto ruchem spiralnym i tak aby nie było za dużo przerw.
  8. Jeden cały lejek to jeden naleśnik.
  9. Ciasto smaż z dwóch stron na rumiano.
  10. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  11. Posyp cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Tutaj możecie zobaczyć zdjęcia ze smażenia 🙂

Słodkie jagodowe lato

Sorbet z czarnej porzeczki
Koktajl owocowy - porzeczkowo-jagodowo-malinowy

Related Post