Śliwki pieczone z musli
Zupa krem ze świeżych ogórków

proste ciasto z jabłkami

 

Do popołudniowej kawki poleca się irlandzkie ciasto z jabłkami 🙂

Podobno bardzo popularne w Irlandii, a teraz również w moim domu.

Ciasto jest super proste do zrobienia, a dzięki sporej gęstości jabłka dodane do niego nie opadają i można je znaleźć w każdym kęsie.

Ciasto jest dość zwarte i bardzo sycące – jednym kawałkiem można się najeść (tylko sobie nie żałujcie – jeśli ma być jeden kawałek, niech będzie od serca ;)).

Ten jabłecznik nie wysycha zbyt mocno – szczególnie jeśli przykryjecie go z góry i nawet po kilku dniach jest pyszne – dla mnie rewelacja 😀

A przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia kulinarnego – po oryginał zapraszam na blog Kayley – The Kitchen McCabe.

 

ciasto z jabłkami

 

łatwe ciasto z jabłkami

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z jabłkami

 

proste ciasto z owocami

 

Irlandzkie ciasto z jabłkami
 
Autor:
Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 duże twarde jabłka
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania góry
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki oprócz brązowego cukru.
  2. Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.
  3. Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  5. Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta - zmieszaj.
  6. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
  7. Wierzch ciasta posyp cukrem brązowym.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.

 

Śliwki pieczone z musli
Zupa krem ze świeżych ogórków

Related Post