Orzechowa granola
Torty ślubne baranki 🙂

Mam nadzieję, że zaintrygowałam Was nazwą dzisiejszego „bohatera” wpisu 🙂

Co to w zasadzie za ciasto ten Kleckselkuchen?

Tak w zasadzie jedyne co wiem, że to placek z makiem, serem, konfiturą wiśniową i masą kruszonki.

Przepis na to ciasto pochodzi z listopadowego numeru „Apetyt”.

Próbowałam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś informacji na temat tego placka, ale zupełnie nic nie udało się mi znaleźć – niestety język niemiecki to „ciemna magia”, więc na strony niemieckojęzyczne się nie pchałam (a do translatora jestem nastawiona raczej nieufnie).

Jedyne informacje jakie mam, to właśnie z gazety. Autorka przepisu podaje, że Kleckselkuchen to placek podawany w saksońskich cukierniach – tam robią go na cieście drożdżowym. Ja przygotowałam go według przepisu podanego w gazecie (chociaż wprowadziłam do niego trochę zmian).

Ciasto jest bardzo smaczne i będzie idealne na Boże Narodzenie 🙂

Jedyne co zmienię następnym razem, to spód ciasta przygotuję z połowy porcji, bo jak dla mnie ten był za wysoki (przepis podaję w oryginalnej wielkości).

Ciasto upiekłam w formie 24/24 cm.

 

kleckselkuchen3

kleckselkuchen4

kleckselkuchen2

 

Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem
 
Autor:
Składniki
spód ciasta:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • olejek migdałowy (do smaku)
  • 250 g twarogu sernikowego
nadzienie makowe:
  • 100 g zmielonego maku
  • około 200 g mleka
  • 50 g zmielonych lub bardzo rozdrobnionych biszkoptów
  • 2 łyżki amaretto
  • cukier do smaku - dałam 4 czubate łyżki cukru pudru
  • ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów
masa serowa:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) lub mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka amaretto
na kruszonkę:
  • 70 g miękkiego masła (6 łyżek)
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru kryształu
dodatkowo:
  • słoik konfitury wiśniowej (250 g)
Wykonanie
nadzienie makowe:
  1. Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut - mak trzeba mieszać.
  2. Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj - ostudź.
masa twarogowa:
  1. Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
kruszonka:
  1. Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.
wykonanie:
  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
  2. Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.
  3. Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową - układając na przemiennie.
  4. Wierzch posyp kruszonką.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu przestudź.

 

Orzechowa granola
Torty ślubne baranki 🙂

Related Post