Przepis na świąteczny placek z twarogiem i makiem
Zapraszam dziś na niemieckie ciasto bożonarodzeniowe Kleckselkuchen. To pyszne połączenie różnych warstw – lekkiego ciasta, sernika, makowca i konfitury wiśniowej. Wszystkie składniki tworzą tu idealne połączenie i ciasto smakuje wybornie. Można powiedzieć, że to łaciate ciasto bożonarodzeniowe, bo Kleckse to po niemiecku „plamy”, tudzież nasze kleksy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto Kleckselkuchen przepis krok po kroku
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na świąteczne ciasto, które przypadnie do gustu wielu osobom, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na spód ciasta:
- 400 g mąki pszennej (- 2 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka
- 120 ml oleju
- 1 jajko (rozmiar L)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- olejek migdałowy ((do smaku))
- 250 g twarogu sernikowego
składniki na nadzienie makowe:
składniki na masę serową:
- 250 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego ((proszku) lub mąki ziemniaczanej)
- 1 jajko
- 1 łyżka amaretto
składniki na kruszonkę do ciasta
- 70 g masła (miękkiego (6 łyżek))
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru kryształu
dodatkowo do ciasta
- 1 słoik konfitury wiśniowej ((250 g))
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie makowe do ciasta
- Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut – mak trzeba mieszać.100 g maku, około 200 g mleka
- Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj – ostudź.50 g biszkoptów, 2 łyżki amaretto, cukier do smaku, ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów
Jak zrobić masę twarogową:
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.250 g twarogu sernikowego, 50 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka amaretto
Jak zrobić kruszonkę:
- Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.70 g masła, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru kryształu
Kleckeslkuchen wykonanie:
- Zagnieć razem składniki ciasta.400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml mleka, 120 ml oleju, 1 jajko, 100 g cukru, olejek migdałowy, 250 g twarogu sernikowego
- Wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.1 słoik konfitury wiśniowej
- Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową – układając na przemiennie.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Ciasto z twarogiem i makiem – uwagi
Mam nadzieję, że zaintrygowałam Was nazwą dzisiejszego „bohatera” wpisu :)
Co to w zasadzie za ciasto ten Kleckselkuchen?
Tak w zasadzie jedyne co wiem, że to placek z makiem, serem, konfiturą wiśniową i masą kruszonki.
Przepis na to ciasto pochodzi z listopadowego numeru „Apetyt”.
Próbowałam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś informacji na temat tego placka, ale zupełnie nic nie udało się mi znaleźć – niestety język niemiecki to „ciemna magia”, więc na strony niemieckojęzyczne się nie pchałam (a do translatora jestem nastawiona raczej nieufnie).
Jedyne informacje jakie mam, to właśnie z gazety. Autorka przepisu podaje, że Kleckselkuchen to placek podawany w saksońskich cukierniach – tam robią go na cieście drożdżowym. Ja przygotowałam go według przepisu podanego w gazecie (chociaż wprowadziłam do niego trochę zmian).
Ciasto jest bardzo smaczne i będzie idealne na Boże Narodzenie :)
Jedyne co zmienię następnym razem, to spód ciasta przygotuję z połowy porcji, bo jak dla mnie ten był za wysoki (przepis podaję w oryginalnej wielkości).
Ciasto upiekłam w formie 24/24 cm.
Polecam wam również przepis na domowy seromakowiec ❤❤
Polecane przepisy na ciasta z makiem i twarogiem
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta z makiem i twarogiem idealne na święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: