Magdalenki pomarańczowe
Bajgle

Sezon komunijny zbliża się wielkimi krokami i pewnie wielu z was zaczyna już szukać inspiracji na komunijne dekoracje, dodatki oraz oczywiście torty 🙂

Mnie to wszystko czeka dopiero za rok, ale już teraz mam dla was ciekawą propozycję na kokosowy tort komunijny 🙂

To ciasto przygotowałam we współpracy z bardzo fajnym sklepem internetowym – sklep nazywa się ZlotyAniol.pl – najpiękniejsze dekoracje komunijne i możecie tam kupić śliczne opłatki na tort (również takie personalizowane z imieniem waszego dziecka) i wszelkie niezbędne dodatki i ozdoby 🙂

Opłatek jest przysłowiową „wisienką na torcie”, ale ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje.

Zamiast tradycyjnego biszkopta upiekłam trzy spody ciasta kokosowego i przełożyłam je kremem z serka mascarpone i śmietany kremówki.

Boki tortu obsypałam wiórkami kokosowymi, aby dodać mu delikatności i odświętnego charakteru.

Podaję tu przepis na foremkę o średnicy 22 cm, ale jeśli chcecie zrobić większy, to aby uzyskać tort o średnicy 26 cm przemnóżcie wszystkie składniki 1,5 raza.

Ps. Tort jest najsmaczniejszy, gdy „odstoi” trochę po lodówce – najlepiej wyjąć go jakąś godzinę wcześniej.

kokosowy tort_2

kokosowy tort_4

kokosowy tort_3

kokosowy tort_8

kokosowy tort_7

 

Kokosowy tort komunijny
 
Autor:
Składniki
spody kokosowe:
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1 i ¼ szklanki wiórek kokosowych (około 110 g)
krem:
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 375 g serka mascarpone
  • około 6 czubatych łyżek cukru pudru (albo do smaku)
  • trochę wiórek kokosowych do dekoracji
dodatkowo:
  • osłodzona woda lub herbata do nasączenia spodów
Wykonanie
spody kokosowe:
  1. Zmieszaj krótko jajka z cukrem.
  2. Ustaw miskę z jajkami na garnku z gotującą się wodą i miksuj, aż masa zrobi się ciepła i gęsta - jajka muszą być bardzo mocno ubite - jak na biszkopt.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego dobrze wymieszane mleczko kokosowe i lekko je podgrzej.
  4. Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól - dodaj mieszaninę do ubitych jajek i krótko zmiksuj mikserem.
  5. Chochlą do zupy przełóż mniej więcej 1,5 chochli do ciepłego masła i wymieszaj łyżką.
  6. Całość przełóż do miski z masą jajeczną, wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
  7. Podziel masę na trzy równe części i przełóż do 3 tortownic o średnicy 22 cm (dno miałam wyłożone papierem do pieczenia, a boki zostawiłam nie smarowane).
  8. Piecz spody w 180 stopniach przez około 20 minut.
  9. Możesz piec spody na zmiany (ja najpierw upiekłam dwa, a potem jeden), albo ewentualnie upiec wszystko w jednej tortownicy - wtedy wyłóż czas pieczenia do około godziny (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe), a po ostudzeniu przekrój ciasto na trzy blaty.
krem:
  1. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na dużych obrotach miksera.
  2. Dodaj cukier puder oraz łyżkami serek mascarpone.
  3. Krótko zmiksuj całość - nie miksuj zbyt długo bo krem może się zepsuć.
wykończenie:
  1. Na paterze połóż jeden blat ciasta kokosowego, nasącz go delikatnie, a następnie wyłóż na niego część kremu.
  2. Przykryj drugim blatem i powtórz czynności.
  3. Połóż ostatni blat i obłóż tort pozostałym kremem.
  4. Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi.
  5. Wierzch tortu udekoruj opłatkiem, albo posyp wiórkami kokosowymi.

 

Przepis na spody kokosowe znalazłam tutaj – podaję moją lekko zmienią wersję.

Magdalenki pomarańczowe
Bajgle

Related Post