Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
Superłatwa szarlotka

ciasteczka z posypką

 

Przygotowałam ostatnio moim dzieciom takie kolorowe ciasteczka z posypką, a jak się okazało sama zjadłam ich najwięcej 😀

Chyba miałam ciasteczkowy głód, bo jak „wyciągnęłam kamyczek”, to runęła lawina – dobrałam się nawet do schomikowanych pierniczków robionych na święta – o boże jak te pierniczki brunkager są pyszne jak sobie poleżały – w te święta muszę ich zrobić podwójną porcję 🙂

Ale wracając do moich dzisiejszych ciasteczek – wyglądają obłędnie i tak smakują, to ciasteczka dla tych wszystkich małych dziewczynek i chłopców, którzy siedzą gdzieś tam w nas i wychodzą pobrykać od czasu do czasu 😀

Nie można się oprzeć tej miękkości, tym kolorowym piegom, kolorowej posypce na wierzchu i zygzakom z czekolady – dzisiejszy dzień jest dla Was – chłopców i dziewczynek – dziś wszyscy możemy być dziećmi i zajadać się kolorowymi ciasteczkami!

łatwe ciasteczka

 

proste ciasteczka

 

proste ciastka

 

ciasteczka dla dzieci

 

miękkie ciasteczka

 

proste ciasteczka

 

Kolorowe ciasteczka z posypką
 
Autor:
Składniki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 250 - 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g różnokolorowych posypek + dodatkowo trochę do posypania po wierzchu
  • rozpuszczona czekolada do dekoracji - opcjonalnie
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem aż będzie białe, dodaj do niego jajko i żółtko oraz sok z cytryny.
  2. Do mąki - do 250 g - dodaj proszek do pieczenia i wsyp ją porcjami do masła - krótko zmiksuj.
  3. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka to dosyp trochę mąki.
  4. Wyłącz mikser, wsyp posypki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Ręce zmocz lekko wodą, łyżeczką nabieraj porcje ciasta - brałam takie czuuubate łyżeczki i tocz z niego w dłoniach kulki.
  6. Odkładaj kulki na przygotowaną blachę - nie musisz zostawiać jakoś specjalnie dużych odstępów.
  7. Wierzch ciasteczek posyp dodatkowymi posypkami.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - będą leciutko rumiane.
  9. Po upieczeniu ostudź.
  10. Możesz je udekorować zygzakami z rozpuszczonej czekolady - jeśli chcesz mieć kolorową czekoladę, to w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj do niej odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku i dokładnie rozmieszaj.

 

Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
Superłatwa szarlotka

Related Post