Tarta owocowa z kremem patissiere
Kokosanki

Kupiliśmy ostatnio maszynkę do robienia lodów i jako pierwsze postanowiłam zrobić lody orzechowe, bo  takie  uwielbiam  🙂 Najchętniej zrobiłabym je z orzechów włoskich, ale że tylko ja je lubię w naszym domu, to postanowiłam, że nie będę taka okrutna i zrobiłam lody z orzechów laskowych 🙂 Wy oczywiście możecie wypróbować dowolne inne orzechy, albo zrobić mieszankę 🙂 Jak tylko uzupełnię zapasy pistacji, to na pewno jeszcze zrobię te lody w takiej wersji 🙂

Jeśli nie macie maszynki, to nic straconego, można je zrobić bez niej, trzeba tylko co jakiś czas zamieszać lody w zamrażarce, aby równo się zamrażały 🙂


Lody orzechowe
 
Autor:
Składniki
  • ¾ szklanki mielonych orzechów (plus garść w większych kawałkach)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  3. Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) - mieszaj je co jakiś czas.

Tarta owocowa z kremem patissiere
Kokosanki

Related Post