Jagodzianki
Koktajl truskawkowy

Wreszcie je zrobiłam. Najpierw szukałam, gdzie moża kupić pistacje bez łupinek. Znalazłam takie za 140 zł kilogram i co oczywiste sobie darowałam. Teraz gdy patrzę ile czasu zajęło mi samo przygotowanie pistacji do tych lodów, to myślę, że taka cena nie jest wygórowana 🙂

Najpierw musiałam zdjąć z orzeszków łupinki – 3/4 szklanki potrzebne do przepisu, to na prawdę bardzo dużo pistacji, potem je sparzyłam, aby pozbyć się soli i skórek, a potem wszystkie obrałam ze skórek, aby mi się po lodach nie plątały. Stałam i stałam, jak ten świstak, co zawija w sreberka ;), ale gdy w końcu spróbowałam lody uznałam, że było warto 🙂

Sam przepis jest taki sam jak na lody orzechowe, tylko podmieniłam rodzaj orzechów i dodałam dla koloru trochę zielonego barwnika (z tym trochę, to lekko przesadziłam, bo lody uzyskały kolor pięknej świeżej trawki :)).

Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami lodów pistacjowych, to zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

 

 

Lody pistacjowe
 
Autor:
Ilość: ok. 1 litr
Składniki
  • ¾ szklanki mielonych pistacji (plus garść w większych kawałkach)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki tłustego mleka lub śmietanki kremówki
  • 5 żółtek
Wykonanie
  1. Zmielone orzechy zagotuj razem z mlekiem.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem. Gorące mleko wlewaj małym strumieniem do żółtek, a następnie mieszankę ponownie przelej do rondelka i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
  3. Lody ostudź i włóż do zamrażalnika (albo do maszynki do lodów) – mieszaj je co jakiś czas.

Jagodzianki
Koktajl truskawkowy

Related Post