Mango smoothie
Placek z truskawkami i kruszonką

lody truskawkowo-kokosowe 10

 

Zapraszam na lody truskawkowo-kokosowe – bardzo proste, lekkie i wegańskie.

Jeśli nie słodzicie, to potrzebujecie tylko dwóch składników (w wersji podstawowej) – potrzebne będą truskawki i mleczko kokosowe z puszki.

Ja dodałam jeszcze odrobinę cukru oraz kokosowy likier (w typie Malibu) 😀

Nie obawiajcie się tego likieru, na pewno od niego nie „zakręci się” Wam w głowach 😉

Lody w typie są bardziej sorbetowe, mocno owocowe i lekkie – dla mnie przepyszne 🙂

Możecie je przyrządzić w maszynce do lodów, albo bez.

Przy dłuższym leżeniu w zamrażarce lody są jak kamień, więc przed spożyciem dobrze jest je wyjąć z pół godziny wcześniej z zamrażarki, aby lekko odtajały 🙂

lody truskawkowo-kokosowe 2

 

lody truskawkowo-kokosowe 3

 

lody truskawkowo-kokosowe 4

 

lody truskawkowo-kokosowe 7

 

lody truskawkowo-kokosowe 9

 

Lody truskawkowo-kokosowe
 
Autor:
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • opcjonalnie zamiast części mleka kokosowego pół szklanki likieru kokosowego
  • cukier do smaku
Wykonanie
  1. Truskawki umyj i usuń szypułki.
  2. Owoce zmiksuj blenderem, dodaj mleko kokosowe i likier (jeśli chcesz) - zmiksuj razem.
  3. Posłodź do smaku cukrem.
  4. Przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj aż masa zgęstnieje.
  5. Jeśli nie używasz maszynki, to przelej masę do pojemnika i schowaj do zamrażarki.
  6. Co około pół godziny przemieszaj masę widelcem.

 

lody truskawkowo-kokosowe 5

Mango smoothie
Placek z truskawkami i kruszonką

Related Post