Cake pops z ciastek
Chleb bez zagniatania

Makaron z kremem dyniowym

wpis zawiera lokowanie produktu

 

makaron z orzechami

 

Makaron z kremem dyniowym to moja propozycja na szybki, pyszny, zdrowy i pożywny obiad jesienny 🙂

Jeśli obserwujecie mojego facebooka, to pewnie wiecie, że żyję szybko i często w niezłym rozgardiaszu.

Mam do opanowania dwoje dzieciaków i domowy zwierzyniec – wszyscy są niezłymi indywidualnościami, a ja kręcę się wokół nich jak elektron i spalam się energetycznie.

A jak do tego dołożymy moje prawie codzienne bieganie na przynajmniej 7 km, to się okazuje, że potrzebuję niezłego paliwka 😉

Nic mi nie daje tyle energii co węglowodanki, ale żeby było zdrowiej, dietetyczniej i smaczniej od dłuższego czasu używam w domu głównie makaronu pełnoziarnistego.

Robię do niego różne kremowe sosy (w zasadzie rzadko używamy do nich mięsa) i dodaję warzywa.

Moja dzisiejsza propozycja to makaron pełnoziarnisty tagliatelle z sosem z puree dyniowego, ricotty, sera pleśniowego i orzechów włoskich.

Polecam Wam do tego dania makaron Pełne Ziarno Lubelli i zgodnie z ich hasłem  „1000 pomysłów, jedna Lubella” zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu oraz innych przepisów na dania makaronowe, które znajdziecie na moim blogu 😀

Podaję przepis na 4 porcje.

makaron-z-kremem-dyniowym-1

 

makaron z dynią

 

kremowy makaron

 

makaron-z-kremem-dyniowym-6

 

makaron-z-kremem-dyniowym-7

 

Makaron z kremem dyniowym
 
Autor:
Składniki
  • opakowanie makaronu Pełne Ziarno Gniazda Wstążki Lubella
  • 300 g puree z dyni
  • 200 g serka ricotta
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • około 50 g orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie
  1. Dynię pokrój w łódeczki, ułóż na blaszce i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
  2. Gdy dynia będzie miękka, to usuń z niej skórkę, a miąższ zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Puree z dyni umieść w rondelku, dodaj ricottę i ser pleśniowy pokrojony na kawałki - pogrzej całość często mieszając.
  5. Dopraw krem szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem (jeśli lubisz ostre sosy, to dodaj ostrej papryki), wymieszaj.
  6. Do ugotowanego makaronu dodaj sos dyniowy i dokładnie wymieszaj.
  7. Nałóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

 


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Cake pops z ciastek
Chleb bez zagniatania

Related Post