Torty ślubne baranki 🙂
Makowiec zawijany

 

Zawsze podziwiałam na zdjęciach makaroniki – szczególnie te w fantazyjnych kolorach:)

Sama ciągle obawiałam się ich upieczenia – opisy z reguły wystraszały swoją długością, niezbędną precyzją i wieloma „trzeba” (jakoś wszelkie „trzeba” w przepisach nie są dla mnie świętością – np. jeszcze nigdy nie piekłam sernika ze składników „w pokojowej temperaturze”, bo po prostu nie mam czasu na specjalne ogrzewanie produktów, lub czekanie aż się ogrzeją – sernik robię zawsze z produktów wyciąganych z lodówki lub z szafki – w przypadku sypkich – tajemnicą jest krótkie miksowanie i temperatura pieczenia).

Trochę odbiegłam od tematu 😉 ale wracając do makaroników, to powiem tak „nie taki diabeł straszny, jak go malują” 🙂

Faktycznie niezbędna jest tu precyzja i odmierzanie składników, ale w sumie przygotowuje się je dość szybko.

Ja swoje makaroniki żurawinowe przygotowywałam pod „dyktando” Dorotki z Moich Wypieków i myślę, że wyszły mi fajnie (co prawda chciałam bardziej czerwone ciasteczka, ale teraz już wiem, że barwnika trzeba dać bardzo dużo (nie widać tego po zdjęciach, ale moje makaroniki wyszły mi różowe – a miały być czerwone ;)), a do mielenia migdałów lepiej użyć migdały blanszowane, gdyż te ze skórkami przyciemniają ciastka).

Z podanej porcji otrzymacie około 30 gotowych (złożonych ciasteczek).

 

makaroniki żurawinowe7

makaroniki żurawinowe6

makaroniki żurawinowe5

makaroniki żurawinowe4

 

Makaroniki żurawinowe
 
Autor:
Ilość: 30
Składniki
makaroniki:
  • 150 g zmielonych migdałów (najlepiej blanszowanych)
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
  • 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g)
  • 50 ml wody
  • opcjonalnie -czerwony barwnik w paście/żelu
krem żurawinowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • około 100 g mrożonej lub świeżej żurawiny (można mniej)
  • około 2 łyżki cukru pudru - do smaku
Wykonanie
makaroniki:
  1. Mielone migdały i cukier puder zmiksuj razem w malakserze, aż się dobrze połączą.
  2. Przesiej mieszankę przez bardzo drobne sitko usuwając wszelkie większe kawałki migdałów (w to miejsce dosyp nowych, zmielonych - ja dosypałam łyżkę migdałów).
  3. Dodaj 60 g białek (takich nie ubitych), dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz możesz dodać barwnik.
  5. W misie miksera umieść pozostałe 60 g białek. Przygotuj 35 g cukru.
  6. W małym garnuszku umieść 150 g cukru i 50 ml wody.
  7. Wymieszaj i zagotuj.
  8. W garnuszku umieść termometr cukierniczy i gotuj na średniej mocy palnika bez mieszania do osiągnięcia na nim temperatury 118º .
  9. Gdy syrop osiągnie temperaturę 100º C zacznij ubijać przygotowane białka.
  10. Gdy białka będą sztywne, to zmniejsz obroty, wsyp cukier i zmiksuj aż białka będą gęste i lśniące.
  11. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnij go z palnika i powoli, cienką strużką wlej syrop cukrowy do ubijanych białek - podczas tej czynności zmniejsz obroty miksera i zwiększ je ponownie, gdy wlejesz cały syrop.
  12. Kontynuuj miksowanie przez kolejne 5 - 8 minut - do wystudzenia bezy.
  13. Gotową włoską bezę dodaj w trzech porcjach do przygotowanej masy migdałowej - za każdym razem dokładnie wymieszaj masy. Wraz z mieszaniem masa będzie się robić coraz rzadsza. Przestań mieszać, gdy masa będzie spływać z łyżki gęstą wstążką.
  14. Przełóż masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką lub z obciętym rogiem.
  15. Trzymając worek prostopadle do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskaj ciasteczka o średnicy maksymalnej 3 cm - zachowaj ostępy, bo ciasteczka lekko się rozleją.
  16. Wyciśnięte ciasteczka odstaw (bez przykrycia) do przeschnięcia - zajmie to około pół godziny (jeśli wierzch ciastka po dotknięciu palcem nie będzie się lepił, to oznacza, że można piec makaroniki).
  17. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni (na funkcji termoobieg) i piecz ciasteczka przez około 15 minut.
  18. Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij z papieru.
masa żurawinowa:
  1. Żurawiny zmiksuj z cukrem pudrem.
  2. Dodaj mus do serka mascarpone i krótko zmiksuj - dosłódź do smaku.
  3. Kremem przełóż ciasteczka.

 

 

Torty ślubne baranki 🙂
Makowiec zawijany

Related Post