Tort bezowy
Red Velvet Brownie

Mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową (albo kolacyjną) – pancakesy zrobione na maślance. Wychodzą zupełnie inne niż tradycyjne pancakes i jak powiedział mój mąż – są super 🙂

Możecie je podać z syropem klonowym, ulubionym dżemem, nutellą (ulubiona wersja mojej córeczki), albo z bitą śmietaną i owocami.

Przepis znalazłam na stronie allrecipes.com, a został on podany przez cinneken. Ja wprowadziłam w nim lekkie zmiany.

Podoba mi się w nim to, że do wykonania wystarczą dwie miski, coś do zamieszania (np. trzepaczka) i patelnia 🙂 Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

 

Maślankowe pancakes
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 i ⅛ szklanki maślanki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie
  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre.
  2. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką, albo trzepaczką. Ciasto będzie gęste.
  3. Rozgrzej dużą patelnię, albo jak ja - dwie małe - nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu (ja po nałożeniu przykrywałam patelnię przykrywką i przewracałam pancakesy, gdy ciasto z wierzchu było już prawie ścięte).

Tort bezowy
Red Velvet Brownie

Related Post