Babeczki brownie z wiśniami
Tarta migdałowa z malinami

Dziś zapraszam na lekki i orzeźwiający (dzięki limonce) mus z białej czekolady podany z owocami.

Ja użyłam świeże jagody i maliny, ale możecie wykorzystać takie owoce jakie lubicie – poza sezonem owocowym możecie też użyć owoce z puszki lub mrożone (należy je wcześniej rozmrozić).

Jako że lato w pełni, to najlepiej już teraz wykorzystać ten przepis i zrobić ten przepyszny deser, którym podpijecie serca domowników i gości 🙂

Z tej porcji otrzymacie 6 porcji deseru (o pojemności około 200 ml).

Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów na mus czekoladowy, to zapraszam po przepis na mus z ciemną czekoladą 🙂

mus z białej czekolady z owocami_5

mus z białej czekolady z owocami_3

mus z białej czekolady z owocami_1

mus z białej czekolady z owocami_7

 

Mus z białej czekolady z owocami
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 100 g białej czekolady
  • sok i skórka z jednej limonki
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki (użyłam 30%)
  • około 250 g owoców
Wykonanie
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z sokiem z limonki, skórką startą z limonki i 100 ml śmietany kremówki.
  2. Czekoladę podgrzewaj tylko do momentu rozpuszczenia, wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Czekoladę odstaw do wystudzenia - możesz też ją schłodzić w lodówce.
  4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij mikserem aż będzie gęsta.
  5. Dodaj ją po łyżce do czekolady i dokładnie wymieszaj.
  6. Na dno szklaneczek/pucharków wyłóż część owoców, na ich wierzchu nałóż część musu, ponownie dodaj owoce i resztę musu.
  7. Udekoruj deser wg uznania - np. owocami, wiórkami z czekolady.

 

Przepis znalazłam w czerwcowych „Moich smakach życia” – podaję go lekko zmodyfikowany.

Babeczki brownie z wiśniami
Tarta migdałowa z malinami

Related Post