Ciasto kokosowe ze śliwkami
Torcik z jeżynami i borówkami

Naleśniki bez jajek

 

naleśniki

 

Czasami ma się w domu taką podbramkową sytuację, że coś trzeba dać jeść dzieciom, a lodówka świeci pustkami. Wtedy mogą Was uratować naleśniki bez jajek.

Na upartego wystarczy do nich woda i mąka, ale jeśli będziecie mieć jeszcze mleko, to będą smaczniejsze 🙂

Mimo braku jajek naleśniki są elastyczne i nie rozrywają się.

Ogólna zasada jest taka ilość mąki = ilości płynów.

Czyli np. na dwie szklanki mąki dajemy dwie szklanki płynów – proponuję szklankę wody gazowanej lub lekko gazowanej i szklankę mleka, do tego odrobina soli i odrobina oleju.

Ja osobiście lubię moje naleśniki cieniutkie, więc dolałam sobie trochę więcej wody – tylko nie dolewajcie większej ilości od razu. Ciasto na naleśniki dobrze jest odstawić na około 20 minut i dopiero po tym czasie sprawdźcie, czy ciasto ma idealną dla Was konsystencję 🙂

naleśniki bez jajek

 

naleśniki

 

naleśniki bezjajeczne

 

naleśniki bez jajek 12

 

naleśniki bez jajek 13

 

ciasto na naleśniki

 

naleśniki

 

5.0 from 1 reviews
Naleśniki bez jajek
 
Autor:
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Podane składniki zmiksuj razem na gładkie ciasto.
  2. Miskę z ciastem odstaw na około 20 minut.
  3. Po tym czasie ciasto zamieszaj i jeśli trzeba to dodaj trochę więcej mleka lub mąki.
  4. Smaż naleśniki na rumiano.
  5. Podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Ciasto kokosowe ze śliwkami
Torcik z jeżynami i borówkami

Related Post