Lemoniada ogórkowa z cytryną
Tarta drożdżowa z jagodami

Wstyd się przyznać, ale jeszcze do niedawna nigdy nie jadłam bobu. W moim domu rodzinnym nigdy się go nie jadło, nawet na oczy go nie widziałam gdy byłam dzieckiem.

Po przeprowadzce do Warszawy zdziwiłam się spacerując po ryneczku, że wszędzie leżą w woreczka zielone fasole (moja ignorancja pełną gębą ;)). Tak minęło 14 lat i w końcu postanowiłam spróbować ten bób 🙂 Pewnie dlatego nie ciągnęło mnie do niego, że nie bardzo przepadam za warzywami strączkowymi – fasoli zwykłej nie jem wcale, mogę zjeść młody groszek zielony (i tylko młody), a do fasoli szparagowej przekonałam się też już jako dorosła osoba (teraz ją uwielbiam).

Znalazłam sobie fajny przepis na placki twarogowe vel racuchy z ricotty, zakupiłam na ryneczku bób i przystąpiłam do pracy 🙂

Same placuszki są ok, ale jednak bób to nie moja bajka – mogę zjeść, ale żeby mi to specjalnie smakowało, to nie powiem.

Jeśli Wy lubicie bób, to na pewno przepis przypadnie Wam do smaku i gustu 🙂

Ps. Placuszki możecie zjeść również z dodatkiem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, a jeśli nie przyprawicie ich solą i pieprzem, a w zamian dodacie trochę cukru, to możecie je podać na słodko 🙂

placki twarogowe z bobem_1

placki twarogowe z bobem_zbiorcze

placki twarogowe z bobem_3

placki twarogowe z bobem_7

placki twarogowe z bobem_8

 

Placki twarogowe z bobem
 
Autor:
Składniki
bób:
  • 250 g bobu
  • ok. 50-80 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub paseczki
  • garść świeżych listków mięty
placuszki:
  • 250 g ricotty lub innego lekkiego sera (np. typu bieluch, albo ser na serniki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz (do smaku)
dodatkowo:
  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą - do wrzącej wrzuć bób i gotuj przez 1-2 minuty.
  2. Po tym czasie bób odcedź i zalej zimną wodą.
  3. Paznokciem nacinaj skórkę bobu i wyciskaj przez dziurę ziarenko.
  4. Tak przygotowany bób odstaw na później.
  5. Wszystkie składniki placków umieść w misie miksera i zmiksuj do połączenia składników.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Smaż placuszki na rozgrzanej patelni, po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
  8. Boczek podsmaż na małej ilości oleju, dodaj pod koniec obrany bób i krótko podsmaż.
  9. Placuszki podaj z bobem i boczkiem, możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Notatki
Jeśli do placków nie dodasz soli i pieprzu, ale trochę cukru, wtedy możesz podać je na słodko 🙂

 

Przepis znalazłam na stronie Pieprz czy wanilia.

Lemoniada ogórkowa z cytryną
Tarta drożdżowa z jagodami

Related Post