Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym
Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween

Halloween już niedługo i chciałam Wam zaproponować z tej okazji pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.

Jak nazwa na ich opakowaniu wskazuje – są one lekarstwem na wszelkie dolegliwości 🙂 Szczególnie te, które lubią się objawiać przy „depresyjnej” jesieni. Nic tak nie podnosi na duchu, jak dawka czekolady – no może jeszcze dobre zakupy, ale ciasteczka są tańsze 😉

Te ciasteczka skutecznie poprawią humor, bo nie dość, że używamy do nich gorzkiego kakao, to dodajemy 200 g czekolady.

Jeśli dopada Was chandra, albo uwielbiacie czekoladę, to marsz do kuchni i pieczcie ciasteczka!

Mi ich wyszło ponad 20. Ciasto nakładałam dużą łyżką i podczas pieczenia ciastka mocno się rozlały i otrzymałam ciacha o średnicy około 10 cm.

Jeśli do nakładania użyjecie małą łyżeczkę, to ciasteczka po upieczeniu będą miały około 5 cm.

Musicie pamiętać o pozostawieniu dużej przestrzeni wokół ciasteczek, bo mocno się rozpłyną i zrobią się płaskie. Jeśli się trochę skleją, to zaraz po upieczeniu należy je delikatnie rozdzielić nożem (są one jeszcze wtedy bardzo miękkie).

czekoladowe marthy steward1

czekoladowe marthy steward2

czekoladowe marthy steward4

czekoladowe marthy steward3

 

Podwójnie czekoladowe ciasteczka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 24
Składniki
  • szklanka mąki
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g mlecznej czekolady (połowa do rozpuszczenia, a połowa do posiekania)
  • 110 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Rozpuść masło, dodaj do niego 100 g czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem - odstaw do ostudzenia.
  2. Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól
  3. Zmiksuj razem cukier z jajkami i wanilią, dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  4. Dodaj porcjami mieszaninę mąki i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj pozostałą posiekaną czekoladę.
  6. Nakładaj ciasto łyżką (wyjdą wtedy ciasteczka o średnicy około 10 cm), albo łyżeczką (ciasteczka około 5 cm) na wyłożone papierem do pieczenia blaszkach.
  7. Przy nakładaniu zachowaj spore odstępy między ciasteczkami, bo się rozleją.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 15 minut - ciastka muszą być płaskie i lekko popękane z wierzchu.
  9. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie i można je łatwo rozdzielić jeśli się skleiły. Poczekaj około 10 minut i dopiero po tym czasie zdejmij je z blachy.

 

Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym
Babeczki czekoladowo-kawowe na Halloween

Related Post