Przepis na sernik pomarańczowy z makiem
Jeśli lubicie połączenie sernika z makowcem, to w tym roku koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na makowym spodzie. Sam sernik jest wspaniały w smaku – delikatnie pomarańczowy i ze słodyczą białej czekolady. To idealne połączenie smaków sprawdzi się o każdej porze roku – nie tylko w święta. Do tego sernik z makiem pięknie się prezentuje i będzie ozdobą każdego stołu. Gorąco polecam!
Spis treści
Pomarańczowy sernik na makowym spodzie przepis krok po kroku
Na święta, specjalne okazje, albo na weekend do kawy upiecz ten rewelacyjny sernik pomarańczowy na pysznym makowym spodzie. Takim sernikiem zachwycisz całą rodzinę i gości!
Pomarańczowy sernik na makowym spodzie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.
Składniki
składniki na makowy spód do sernika
składniki na sernik pomarańczowy:
- 1 kg twarogu (na serniki, dobrego i tłustego (użyłam Piątnicę w wiaderku))
- sok i skórka z jednej sporej pomarańczy
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 jajka (rozmiar L)
- konfitura pomarańczowa
Instrukcja
Jak zrobić spód makowy do sernika
- Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.2 jajka
- Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.400 g masy makowej, 3 łyżki migdałów, 1 łyżka bułki tartej, 40 g masła
- Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sernik pomarańczowy:
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści – odstaw masę do przestudzenia.100 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
- W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.1 kg twarogu, sok i skórka z jednej sporej pomarańczy, 100 g cukru, 4 jajka, 2 czubate łyżki mąki pszennej
- Dodaj przestudzoną czekoladę.
- Wszystko razem zmiksuj – tylko do połączenia składników.
- Przelej masę na podpieczony spód.
- Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową – możesz delikatnie przemieszać czubkiem noża.konfitura pomarańczowa
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni (dalej góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
- Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem udekoruj wg uznania – ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik pomarańczowy z makiem – uwagi
Mam dla Was jeszcze przed świętami kolejny pyszny przepis na sernik :)
Koniecznie upieczcie pomarańczowy sernik na makowym spodzie.
Ten makowy spód podpatrzyłam u Kasi, ale zrezygnowałam z jej czekoladowego sernika na rzecz zwykłego – za to z białą czekoladą :)
Dodałam do niego skórkę i sok pomarańczowy, a na wierzch nałożyłam domową konfiturę pomarańczową, którą zrobiłam niedawno – dzięki temu sernik wyszedł przepysznie pomarańczowy.
W strukturze sernik jest gęsty i zwarty – spokojnie można najeść się jednym kawałkiem – ja go na pewno upiekę ponownie :D
Pamiętajcie również o moim przepisie na seromakowca, albo na „odchudzonego” sernika pomarańczowego :)
Polecane przepisy na pyszne serniki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na rewelacyjne domowe serniki o wielu smakach i aromatach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: