Reklama


Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Czekoladowe markizy
Świąteczny ajerkoniak

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

Mam dla Was jeszcze przed świętami kolejny pyszny przepis na sernik 🙂

Koniecznie upieczcie pomarańczowy sernik na makowym spodzie.

Ten makowy spód podpatrzyłam u Kasi, ale zrezygnowałam z jej czekoladowego sernika na rzecz zwykłego – za to z białą czekoladą 🙂

Dodałam do niego skórkę i sok pomarańczowy, a na wierzch nałożyłam domową konfiturę pomarańczową, którą zrobiłam niedawno – dzięki temu sernik wyszedł przepysznie pomarańczowy.

W strukturze sernik jest gęsty i zwarty – spokojnie można najeść się jednym kawałkiem – ja go na pewno upiekę ponownie 😀

Pamiętajcie również o moim przepisie na seromakowca, albo na „odchudzonego” sernika pomarańczowego 🙂

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec

 

pomarańczowy sernik z makiem

 

sernik z makiem

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec pomarańczowy

 

seromakowiec pomarańczowy

 

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie
 
Autor:
Składniki
makowy spód:
  • 400 g masy makowej (użyłam z puszki)
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 40 g rozpuszczonego masła
masa sernikowa:
  • 1 kg dobrego twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • sok i skórka z jednej sporej pomarańczy
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • konfitura pomarańczowa
Wykonanie
spód makowy:
  1. Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.
  2. Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.
  3. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.
masa sernikowa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści - odstaw masę do przestudzenia.
  2. W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę.
  4. Wszystko razem zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Przelej masę na podpieczony spód.
  6. Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową.
  7. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
  9. Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  10. Przed podaniem udekoruj wg uznania - ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

sernik pomarańczowy

 

Czekoladowe markizy
Świąteczny ajerkoniak

Related Post

Reklama


%d bloggers like this: