Reklama


Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

pomarańczowy sernik na makowym spodzie

 

Mam dla Was jeszcze przed świętami kolejny pyszny przepis na sernik 🙂

Koniecznie upieczcie pomarańczowy sernik na makowym spodzie.

Ten makowy spód podpatrzyłam u Kasi, ale zrezygnowałam z jej czekoladowego sernika na rzecz zwykłego – za to z białą czekoladą 🙂

Dodałam do niego skórkę i sok pomarańczowy, a na wierzch nałożyłam domową konfiturę pomarańczową, którą zrobiłam niedawno – dzięki temu sernik wyszedł przepysznie pomarańczowy.

W strukturze sernik jest gęsty i zwarty – spokojnie można najeść się jednym kawałkiem – ja go na pewno upiekę ponownie 😀

Pamiętajcie również o moim przepisie na seromakowca, albo na „odchudzonego” sernika pomarańczowego 🙂

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec

 

pomarańczowy sernik z makiem

 

sernik z makiem

 

pomarańczowy sernik

 

seromakowiec pomarańczowy

 

seromakowiec pomarańczowy

 

Pomarańczowy sernik na makowym spodzie
 
Autor:
Składniki
makowy spód:
  • 400 g masy makowej (użyłam z puszki)
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 40 g rozpuszczonego masła
masa sernikowa:
  • 1 kg dobrego twarogu (użyłam Piątnicę w wiaderku)
  • sok i skórka z jednej sporej pomarańczy
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • konfitura pomarańczowa
Wykonanie
spód makowy:
  1. Jajka zmiksuj aż będą gęste i puszyste.
  2. Masę makową wymieszaj z bułką tartą, mielonymi migdałami i masłem.
  3. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut, a po upieczeniu ostudź.
masa sernikowa:
  1. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści - odstaw masę do przestudzenia.
  2. W dużej misie umieść twaróg, dodaj jajka, cukier, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy oraz mąkę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę.
  4. Wszystko razem zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  5. Przelej masę na podpieczony spód.
  6. Na wierzchu ułóż łyżeczką konfiturę pomarańczową.
  7. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
  8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki i poczekaj aż sernik się ostudzi.
  9. Następnie umieść sernik w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  10. Przed podaniem udekoruj wg uznania - ja ciasto posypałam pokruszonymi bezikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
 

sernik pomarańczowy

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: