Syrop korzenny
Drożdżówka ze śliwkami i kokosem

Zapraszam dziś na przepis na bardzo proste, puszyste i mięciutkie ciasto marchewkowe 🙂

carrot cake

Na blogu znajdziecie już przepisy z wykorzystaniem marchewki – szczególnie polecam nieziemski sernik marchewkowy i ciasto marchewkowe z kremem twarożkowym, ale jeśli lubicie zdrowe wypieki to popatrzcie sobie na inne przepisy z warzywami 🙂

Takie marchewkowe i warzywne przepisy świetnie się sprawdzą przy dzieciach nie lubiących warzyw, bo nawet się nie zorientują, że je jedzą 😉

Dzisiejsze ciasto marchewkowe, zrobicie w kilka minut – tak na prawdę to nawet nie potrzebujecie do niego miksera – wszystko można wymieszać łyżką, przełożyć do foremki i upiec – rewelacja, prawda?

Do ciasta dodałam oprócz marchewki rodzynki, jeśli lubicie, to dodajcie także orzechy – będą fajnie chrupać 🙂

Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food, ale podaję zwiększoną porcję – na foremkę o wielkości około 22/22 cm.

proste ciasto marchewkowe_2

carrot cake

carrot cake

carrot cake

Proste ciasto marchewkowe
 
Autor:
Składniki
  • 200 g brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 dużych jajek (użyłam L)
  • 200 g drobno startej marchewki ( mniej więcej 1 duuuża)
  • garść rodzynek
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie - skórka starta z jednej pomarańczy lub aromat pomarańczowy
Wykonanie
  1. Cukier zmiksuj krótko z jajkami i olejem - możesz też wymieszać po prostu łyżką.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.
  3. Do jajek dodaj startą marchewkę, oraz porcjami mąkę.
  4. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a wierzch posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

 

Syrop korzenny
Drożdżówka ze śliwkami i kokosem

Related Post