Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
Przepis na roladę bezową z porzeczkami i jeżynami
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami, zawijana z lekkim kremem śmietankowym, to prawdziwy rarytas dla podniebienia. Krucha, delikatna bezowa rolada jest wypełniona intensywną frużeliną z czarnej porzeczki i soczystymi jeżynami, które dodają jej wyjątkowego smaku i świeżości. Aksamitny krem śmietankowy nadaje roladzie lekkości i doskonale uzupełnia jej bogactwo smakowe. To doskonała propozycja na elegancki deser, który zachwyci Twoje podniebienie i zrobi wrażenie na gościach. Rozkoszuj się każdym kęsem tej niezwykłej rolady bezowej, która jest prawdziwą ucztą dla smakoszy.
Spis treści
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis krok po kroku
Latem polecam taką lekką bezową roladę z owocami i kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto smakuje doskonale i fajnie orzeźwia. Spróbujcie koniecznie!
Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami przepis
Składniki
składniki na bezową roladę
- 3 białka ( z dużych jajek (użyłam rozmiar L))
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru kryształu (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego ( lub soku z cytryny)
składniki na śmietankowy krem do rolady
- 125 serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 125 g śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
składniki na frużelinę z czarnej porzeczki:
- 125 g czarnych porzeczek
- 2 łyżki cukru ((lub do smaku))
- woda ( – tyle żeby lekko przykryć dno rondelka)
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo do rolady bezowej
- około 100 g jeżyn
Instrukcja
Jak zrobić bezę do rolady
- Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści – ogólnie można miksować bardzo długo :)3 białka, 1 szczypta soli, 100 g cukru kryształu
- Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny – krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
- Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni – wyrównaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół) przez około 20 minut.
- Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia – o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
- Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
- Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
- Pozostaw ciasto do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę do bezowej rolady
- Na dno rondelka wlej trochę wody.woda
- Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.125 g czarnych porzeczek, 2 łyżki cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców – energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić krem śmietankowy do rolady
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.125 g śmietany kremówki
- Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.1 łyżka cukru pudru, 125 serka mascarpone
Rolada bezowa wykończenie
- Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
- Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.około 100 g jeżyn
- Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
- Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.
Prywatne
Bezowa rolada z frużeliną – uwagi
Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.
Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej :)
Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.
Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.
Bezowa rolada z porzeczkami znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania :D
A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia :)
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na bezy – znajdziecie tam mnóstwo pysznych przepisów.
Polecane przepisy na ciasta bezowe
Polecam Wam również inne moje przepisy na różne pyszne ciasta bezowe – to nie tylko rolady, ale również rewelacyjne bezy Pavlova, mini beziki, albo ciasta z bezą. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na lekką bezową roladę z czarnymi porzeczkami i jeżynami. To ciasto bezowe z czarną porzeczką jest mega smaczne i orzeźwiające. U mnie znikło za "jednym posiedzeniem". Tak dobre było! Rolada bezowa jest bardzo delikatna i słodka, więc do kremu i do owoców używałam już mało cukru. To pozwoliło ładnie zbalansować słodkość ciasta. A kwaskowate porzeczki i jeżyny idealnie smakowały w połączeniu ze słodką bezą. Ta rolada bezowa z porzeczkami to jedno z najlepszych ciast bezowych jakie jadłam. A jadłam najlepsze ciasto na świecie, czyli bezowe ciasto norweskie, więc wiem co mówię :) Moja rolada bezowa z porzeczkami smakuje tak dobrze, że koniecznie musicie ją zrobić. Poza sezonem proponuję wykorzystać mrożone porzeczki, albo zamiast robić frużelinę możecie posmarować blat bezowy konfiturą z czarnej porzeczki. W ten sposób skrócicie trochę czas przygotowania. Zajrzyjcie do mojego przepisu i sprawdźcie jak zrobić bezową roladę z owocami. Z tym przepisem rolada bezowa z porzeczkami uda się na pewno! Zobaczcie również inne moje wypieki z jeżynami, polecam wam między innymi ciasto cukiniowe z jeżynami albo mocno owocowe muffinki z jeżynami.
9 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Rolada bezowa z porzeczkami
Bezowa rolada przepis
Obłęd smakowy ❤️ Znika w mgnieniu oka
U mnie też znikła nie wiadomo kiedy :)
Czy da radę zwinąć bezę na zimno?
Jeśli beza jest już zimna, to przy zwijaniu raczej się mocno pokruszy albo połamie.
czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg?
ja piekłam bez termoobiegu
Kiedyś już próbowałam zrobić taką roladę, niestety beza mi się rozleciała przy zwijaniu. Ale patrząc na Twoją roladę, chyba spróbuję jeszcze raz :-)
Nigdy nie przygotowywałam żadnej rolady, ale ten przepis inspiruje mnie do upieczenia jej wreszcie. Śliczne zdjęcia, rolada na pewno jest pyszna :)
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
oj polecam bo jest przepyszna!