Tort piłka dla Krzysia
Warzywa na słodko

Kolejny sernik – tym razem dyniowy.

Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.

Co do smaku – to mam trochę mieszane uczucia – jak dla mnie za bardzo dyniowe (jeśli będę go powtarzać, to dam mniej puree), ale w pracy wszystkim bardzo smakowało.

Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).

Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.

Jeśli lubicie dynię, to go pokochacie 🙂

sernik dyniowy2

sernik dyniowy4

sernik dyniowy3

Sernik dyniowy
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki = ok. 650g pure z dyni (około kilogram świeżej dyni)
  • 750g tłustego twarogu sernikowego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200g cukru pudru
Wykonanie
  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
  2. Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
  3. W dużej misce umieść twaród, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy. Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
  4. Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miskując masę twarogową.
  5. Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
  6. Piecz w 140 stopniach przez 90 minut.
  7. Po upieczeniu ostudź, a następnie schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  8. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22 cm.

 

Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.

Tort piłka dla Krzysia
Warzywa na słodko

Related Post