Chleb czekoladowy
Czekoladowe ciasto bez jajek

sernik limonkowy z jagodami 11

 

Dziś mam dla Was cudo – sernik limonkowy z jagodami tudzież borówkami – wybór należy do Was 🙂

Przy tej okazji muszę napisać słówko lub dwa o twarogu.

Jak wiecie najczęściej używam twarogu w wiaderku Piątnica – nie jest to żadna reklama – po prostu jest najlepszy.

Jednakże ostatnio nie było go w sklepie i kupiłam twaróg President – trochę się go obawiałam i okazało się, że słusznie.

Twaróg jest rzadki 🙁 a co za tym idzie średnio nadaje się do wypieków.

Wzięłam się na sposób – gęste sito wyłożyłam pieluchą tetrową, wyłożyłam na to twaróg i na noc do odcieknięcia. Rano okazało się, że z kilograma twarogu zostało 750 g – zgroza (na szczęście dokładnie tyle potrzebowałam do przepisu).

Moja konkluzja – jeśli kupujecie twaróg w wiaderku to przeprowadźcie na nim test łyżki – wbijcie ją w środek – jeśli nie stoi, to znaczy, że twaróg jest rzadki.

Często w Waszych komentarzach pojawia się, że sernik nie wyszedł – tak pieczony jak i na zimno, a potem się okazuje, że twaróg był właśnie rzadki. W takim przypadku – jeśli nie macie czasu na odsączanie przez noc, to nie dodawajcie już do twarogu żadnego mleka, śmietanki czy jogurtu (często są one używane w przepisach na serniki), a jeśli robicie sernik na zimno, to od razu więcej żelatyny.

To tyle w temacie twarogowym czas na serniczek 🙂

Z przepisu otrzymacie dużą blachę – taką około 20/40 cm.
sernik limonkowy z jagodami 4

 

sernik limonkowy z jagodami 2

 

sernik limonkowy z jagodami 7

 

sernik limonkowy z jagodami 8

 

sernik limonkowy z jagodami 9

 

Sernik limonkowy z jagodami
 
Autor:
Składniki
spód:
  • około 320 g ciastek markiz z waniliowym kremem
  • 60 g rozpuszczonego masła
masa twarogowa:
  • 750 g twarogu
  • 150 g cukru (wg mnie można dać mniej)
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z trzech limonek plus skórka z dwóch
  • 40 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
frużelina:
  • 250 g borówek lub jagód (mogą też być mrożone)
  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • ⅓ szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
frużelina:
  1. Owoce włóż do rondelka, dodaj wodę, cukier oraz sok z cytryny - zagotuj aż owoce lekko zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj.
  3. Odstaw frużelinę do wystudzenia.
spód:
  1. Ciastka zmiksuj razem z kremem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Wylep ciastkami spód formy o wielkości około 20/40 cm.
  3. masa twarogowa:
  4. W dużej misie umieść wszystkie składniki i krótko zmiksuj.
  5. Wyłóż masę na spód z ciastek.
wykończenie:
  1. Odłóż do miseczki część frużeliny - przyda się do dekoracji, a resztę nałóż na wierzch sernika, końcówką noża lekko przemieszaj frużelinę.
  2. Piecz w 150 stopniach przez około godzinę.
  3. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku aż zupełnie wystygnie.
  4. Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  5. Podawaj z bitą śmietaną i odłożoną frużeliną.

 

Chleb czekoladowy
Czekoladowe ciasto bez jajek

Related Post