Kokosanki
Chleb orzechowy

Sorbety są bardzo orzeźwiające, a przy okazji mało kaloryczne, więc można je bezkarnie zajadać przy każdej okazji 🙂 Moja propozycja na dziś to sorbet truskawkowy – dalej korzystam z sezonu i wykorzystuję świeże owoce, ale można też użyć owoców mrożonych.

Najlepiej mieć maszynkę do lodów, ale jeśli nie macie, to trzeba sorbet co jakiś czas mieszać w zamrażarce, aby rozbijać kryształki lodu. Przed podaniem należy lody wcześniej wyjąć z zamrażarki, bo będą mocno twarde.

sorbet truskawkowy 

sorbet truskawkowy 

składniki na około litr lodów:

800g truskawek

3/4 szklanki cukru (ilość zależy od słodkości owoców)

sok z jednej cytryny

około 3 łyżki wódki

wykonanie:

Truskawki zmiksuj z cukrem, dodaj sok z cytryny i wódkę (wódka ma zapobiegać tworzeniu się kryształków lodu, ale można z niej zrezygnować). Wszystko przełóż do maszyny do lodów, albo do pojemniczka na lody i włóż do zamrażaki (mieszaj co jakiś czas).

Kokosanki
Chleb orzechowy

Related Post