Sos waniliowy – angielski

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
angielski krem waniliowy

Przepis na sos waniliowy – angielski crème anglaise

Domowy waniliowy sos angielski to pyszna, kremowa i aksamitna polewa, która doskonale komponuje się z różnego rodzaju deserami, takimi jak ciasta, naleśniki, puddingi czy lody. Sos przygotowuje się z mleka, śmietanki, żółtek jaj i cukru, a smak wanilii dodaje mu wyjątkowego aromatu i smaku. Sos powinien być gładki i jednolity, bez grudek i z idealną konsystencją. Jest to doskonały dodatek do słodkich deserów, który sprawi, że każdy kęs będzie jeszcze bardziej pyszny i niezapomniany. Zobaczcie mój przepis i przygotujcie ten doskonały sos do swojego deseru.

krem angielski

Angielski sos crème anglaise przepis krok po kroku

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny sos waniliowy i podaj go do swoich wypieków – np. ciasta z jabłkami, albo na śniadanie do polania placuszków, czy też naleśników.

angielski krem waniliowy

Sos waniliowy – angielski przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sos waniliowy idealny do wszelkich deserów i ciast.
3.93 z 14 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 1 butelka
Składniki

składniki na waniliowy sos angielski

Instrukcja
 

Jak zrobić sos angielski do deserów

  • Śmietanę kremówkę i mleko wlej do rondelka.
    125 ml śmietany kremówki, 125 ml mleka
  • Laskę wanilii przekrój na pół i ostrym nożem wyjmij ziarenka – dodaj je do rondelka z mlekiem, wrzuć również resztę laski.
    0,5 laski wanilii
  • Zagotuj mleko ze śmietanką.
  • Żółtka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę – tak jak na kogel-mogel – zrób to w większej misce.
    3 żółtka, 50 g cukru
  • Gdy mleko z kremówką zacznie się gotować wyjmij z niego laskę wanilii i wlej je cienkim strumieniem do żółtek i krótko zmiksuj.
  • Przelej całą masę ponownie do rondelka i gotuj na małym ogniu często mieszając.
  • Mieszaj aż masa lekko zgęstnieje – sos jest gotowy, gdy nie spływa z odwróconej strony łyżki, tylko ją ładnie otula :)
  • Sos przelej od razu przez gęste sito.
  • Możesz użyć go od razu na gorąco, albo wystudzić i schłodzić w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe angielski sos do deserów, sos waniliowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
angielski sos waniliowy

Waniliowy sos do deserów – uwagi

Sos waniliowy – tak zwany krem angielski (crème anglaise), to pyszny i znany na całym świecie sos idealny do wszelkich deserów. Idealnie pasuje do szarlotek i strudli, różnych ciast owocowych albo makowców, stanowi również świetne uzupełnienie do lodów. Sos przygotowuje się z żółtek, mleka i śmietany kremówki (są również wersje z samym mlekiem – odrobinę mniej kaloryczne ;)) oraz co oczywiste z wanilii. Możecie dodać do mleka laskę wanilii i wyciągnięte z niej ziarnka, albo tak jak ja żółtka zmiksować z domowym cukrem waniliowym.

krem angielski

Jak zrobić domowy cukier waniliowy do sosu angielskiego?

Aby go przygotować wystarczy 2-3 laski wanilii pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do słoika z cukrem – pudrem, albo w zwykłym. Im dłużej cukier stoi z wanilią tym pachnie intensywniej. Po około dwóch tygodniach taki cukier z wanilią zmiksuj blenderem, albo w młynku do kawy – tak aby wanilia się rozdrobniła. Tak przygotowany cukier możesz używać do wypieków i deserów.

creme angleise

Jak zrobić krem angielski – wskazówki

Przygotowanie kremu angielskiego jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę uwagi i cierpliwości – masę trzeba podgrzewać aż zgęstnieje. Nie można jej grzać zbyt mocno, bo może się zrobić jajecznica, a wtedy krem jest w zasadzie do wyrzucenia (można spróbować przecedzić go przez gęste sito i zobaczyć, czy reszta kremu jest ok). Gotowy sos waniliowy można podawać już na ciepło, albo można schłodzić w lodówce. Możecie go przechowywać w lodówce około tygodnia.

Podajcie do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami :D

strudel z sosem waniliowym

Polecane przepisy na desery idealne z sosem waniliowym

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne desery idealne na różne okazje jak i na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 29 kwietnia

Podziel się przepisem

3 komentarze

  1. f2524940de3b908cd9f1ef299e588629?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 31 października w 22:19- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Uwielbiam wszystkie sosy, serio. Ten angielski na pewno chętnie przetestuję, chociaż ostatni zostałam fanką… sosów fit. Na jednym z blogów, które obserwuję – znalazłam taki właśnie przepis na fit sosy z Thermomixa i muszę przyznać, że naprawdę wyszły super – w życiu bym nie powiedziała :)

  2. Strudel z jabłkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 8 maja w 10:08- Odpowiedz

    […] przygotujcie do strudla z jabłkami domowy sos waniliowy – nie jest trudny do zrobienia, a tworzy z ciastem duet idealny – a jeśli nie macie […]

  3. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 29 kwietnia w 18:47- Odpowiedz

    Szczególnie do lodów musi być pyszny <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na sos waniliowy do deserów

Przepis na sos angielski to podstawowy przepis niezbędny do wielu deserów i ciast. Ten waniliowy sos na śmietance kremówce i wanilii jest prosty do zrobienia, chociaż wymaga trochę uwagi, aby sos się nie zwarzył. Waniliowy sos angielski możecie przechowywać w lodówce i korzystać z niego wtedy, kiedy potrzebujecie. Podajcie ten sos do ulubionego ciasta, polejcie nim lody albo naleśniki. W każdym przypadku taki sos z wanilią poprawi smak deseru.

Crème anglaise przepis

Zaopatrzcie się w śmietanę kremówkę i wanilię i zróbcie ten sos waniliowy. Zajrzyjcie do mojego przepisu na waniliowy sos i sprawdźcie jak zrobić sos angielski w domu. A z białek, które zostaną wam po przygotowaniu sosu możecie zrobić pyszne bezy - ja wam mogę polecić rewelacyjne bezy rocher z kremem czekoladowo-orzechowym.