Kolorowe ciasteczka z posypką
Polskie Jabłka - recenzja i KONKURS !!

Superłatwa szarlotka

 

łatwe ciasto z jabłkami

 

Superłatwa szarlotka jest nie dość, że super, to jeszcze łatwa 😉

A przepis na nią pochodzi z książki „Polskie Jabłka” Joanny Tołłoczko – recenzja książki jest również na blogu i w bonusie możecie wygrać tą książkę 😀 – zapraszam tutaj po szczegóły.

Szarlotkę możecie wykonać jedynie przy użyciu miski i jakiegoś mieszadła – zupełnie nie potrzebujecie miksera (chociaż nie odmawiam Wam możliwości jego użycia ;)).

Podstawę – oprócz oczywiście jabłek – stanowi skondensowane słodkie mleko.

Odpowiada ono zarówno za słodkość jak i za konsystencję.

Już wcześniej robiłam ciasto na mleku skondensowanym i krakersach – ono również było takie szybkie (sprawdźcie sami tutaj).

Jedna uwaga – ciasto ma tendencję do „spiekania” – co widać na moich zdjęciach – warto go pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej – ja się zagapiłam i ciasto miałam ciemnobrązowe.

Podaję przepis na foremkę o średnicy 22-24 cm (chociaż możecie też je upiec w 26, ale będzie dużo niższe).

proste i szybkie ciasto z jabłkami

 

superlatwa-szarlotka-3

 

prosty jabłecznik

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

łatwy jabłecznik

 

Superłatwa szarlotka
 
Autor:
Składniki
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego o wadze 530 g
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3 duże jabłka
  • 5 jajek - użyłam rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
  2. Mleko skondensowane zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  3. Dodaj jajka i zmieszaj lub zmiksuj.
  4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników - wymieszaj (ciasto będzie dość płynne).
  5. Dodaj do ciasta jabłka i zamieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Ciasto może się w trakcie pieczenia mocno zrumienić - możesz więc je pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Notatki
Ja ciasto dodatkowo posmarowałam dwoma łyżkami rozpuszczonego masła i posypałam 50 g cukru kryształu zmieszanymi z połową łyżeczki cynamonu.

 

Kolorowe ciasteczka z posypką
Polskie Jabłka - recenzja i KONKURS !!

Related Post