Tarta z malinami i jeżynami
Proste ciasto marchewkowe

Syrop korzenny idealny do herbaty, kawy, grzanego wina czy piwa 🙂

syrop korzenny_4a

Mamy jesień, zima za pasem i trzeba się jakoś rozgrzać.

Ja najchętniej piję zieloną herbatę w ilościach hurtowych – od razu zaparzam sobie „kubeczek” pół litrowy i sobie sączę 🙂

W domu to nawet zaparzam ogromny termos herbaty (taki 2,7 litra), aby co chwila nie robić nowej herbaty.

Ale wracając do tematu, do takiej herbaty nie ma nic lepszego niż łyżeczka miodu, odrobina domowego soku malinowego lub właśnie pyszny i aromatyczny syrop korzenny.

Do tej pory kupowałam taki syrop, ale ostatnio trafiłam na przepis na domowy syrop i stwierdziłam, że warto spróbować 🙂

Przepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb i mojego podniebienia – i Was też zachęcam do eksperymentowania, ale na pewno warto go zrobić 🙂

Mi z podanej porcji wyszło 400 ml syropu – ale czuję, że ta pierwsza porcja szybko się rozejdzie 😉

Ps. Używałam przyprawy w całych kawałkach, jeśli masz tylko mielone, to możesz je użyć, ale dodawaj stopniowo i sprawdzaj smak, a na koniec przelej syrop przez gazę, aby pozbyć się drobnych kawałków.

syrop korzenny_6a

syrop korzenny_1a

syrop korzenny_3a

 

Syrop korzenny
 
Autor:
Ilość: 400
Składniki
  • pół litra wody
  • szklanka cukru (użyłam brązowy)
  • 10 całych goździków
  • 4 laski cynamonu
  • 16 ziaren kardamonu
  • około 30 g świeżego imbiru - obranego i pokrojonego w plastry
  • pół gałki muszkatołowej
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut - aż woda trochę odparuje, a syrop nabierze ciemnego, brązowego koloru.
  2. Wyłącz gaz, rondelek przykryj przykrywką i pozostaw tak na kolejne pół godziny.
  3. Po tym czasie możesz przelać syrop przez sito i przelać do buteleczki (jeśli przyprawy zostawisz dłużej, to syrop będzie bardziej aromatyczny).
  4. Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.

 

Tarta z malinami i jeżynami
Proste ciasto marchewkowe

Related Post