Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Czekoladowa drożdżówka z twarogiem

Przepis na to ciasto znalazłam w Claudii, ale lekko go zmodyfikowałam – podwoiłam ilość masy serowej, bo  według mnie w oryginale było jej zdecydowanie za mało 🙂

Torcik sam w sobie jest bardzo smaczny – czekoladowe ciasto dzięki dodatkowi mleka i masła nie jest takie suche jak zwykły biszkopt, mascarpone ze śmietaną kremówką, to zawsze połączenie trafione w dziesiątkę, a do tego pyszne świeże maliny – mmmmmmmmmmm pycha 🙂

Podany przepis jest na tortownicę 24-26 cm.

 

 

 

 

 

 

 

Torcik serowo-malinowy
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 180 g mąki (czubata szklanka)
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
składniki masy serowej:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g malin (albo innych owoców)
  • ½ szklanki herbaty owocowej do nasączenia ciasta
  • potarkowana mleczna czekolada do dekoracji
Wykonanie
  1. Mąkę połącz z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło - odstaw do przestudzenia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko z masłem i suche składniki.
  3. Wymieszaj i przełóż do wysmarowej lub wyłożonej papierem tortownicy.
  4. Piecz około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
  5. Maliny umyj i osusz.
  6. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem. Ostrożnie dodaj do masy serowej ¾ malin i delikatnie wymieszaj (jeśli boisz się, że maliny się za bardzo rozgniotą, to możesz nie dodawać ich do masy, tylko część wyłożyć bezpośrednio na spód, na to wyłożyć masę i przykryć ją drugą częścią malin).
  7. Na jednym ze spodów najlepiej zapnij obręcz tortownicy, ciasto nasącz herbatą i wyłóż masę serową, przykry drugim blatem i lekko dociśnij, aby masa równomiernie się rozprowadziła. Górny blat również nasącz. Ułóż na nim pozostałe maliny, udekoruj czekoladą i cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Czekoladowa drożdżówka z twarogiem

Related Post